Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, son bir ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdikten sonra, özel sektörün açıkladığı verilerin ABD'de ham petrol stoklarının arttığını ve buna bağlı olarak stok fazlasının genişlediğini gösteren verinin ardından düşüşünü sürdürdü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta toplam yüzde 6.1 düştükten sonra, yüzde 0.9 daha geriledi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, ham petrol stokları geçn hafta 9.3 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi verilerin de stokların arttığını göstermesi bekleniyor. OPEC üyeleri Libya ve Nijerya, üretim artırıyor ve bu durum, üretimin azaltılması ve fiyatların istikrar kazanmasını amaçlayan anlaşmanın sonuçlandırılmasına yönelik OPEC'in çabaları için bir zorluk oluşturuyor.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin Cuma günü Viyana'daki toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanabilmesinin bir parçası olarak ülkelerin üretim kotalarını belirlemede anlaşmaya varamaması sonrası, varil başına 50 dolardan başlattığı düşüşünü sürdürüyor. Goldman Sachs Group Inc., Kasım ayındakş resmi toplantıda üretimin kısılmasına iilişkin bir anlaşmaya varılma ihtimalini zayıf görürken, BAnk of America Merrill Lynch ve OPEC'in başkanı anlaşma konusundaki umutlarını sürdürüyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "OPEC anlaşmasına ilişkin iyimserliğin ortadan kalkmakta olduğunu görüyoruz," dedi ve "Petrol piyasasında zayıflık hakim. Batı Teksas petrolü için, 45-48 dolar nötr fiyat aralığı gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 40 sent düşerek varil başına 46.27 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 09:41'de 46.40 dolara geldi. Kontrat Salı günü 19 sent düşerek 46.67 dolar ile 27 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 57 altındaydı. Fiyatlar geçen ay yüzde 2.9 düştü.

OCak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 33 sent ya da yüzde 0.7düşerek varil başına 47.81 dolara kadar indi. Kontrat Salı günü 47 sent ya da yüzde 1 düşerek 48.14 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 94 sent primli ilem gördü.