Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de artan petrol stokları ve OPEC'in üretim kısıntısına ilişkin anlaşmayı sonuçlandırabilmesine ilişkin kuşkuların artması ile birlikte son iki ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdikten sonra, kayıplarını varil başına 46 doların altında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, dört ün art arda düşerek 1 Ekim'den bu yana en uzun kayıp dönemini gerçekleştirmesi ve yüzde 8.8 düşmesinin ardından yüzde 0.8 yükseldi. ABD'de resmi verilere göre, petrol stokları geçen hafta 14.4 milyon varil ile haftalık verilerin açıklanmaya başlandığı 1982'den bu yana en hızlı düşüşünü yaptı. OPEC'in üretimi sınırlandırma kararından muaf Libya, Nijerya ve İran, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ekim ayında günlük 400,000 varil ekstra petrol üretti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) üyelerinin Cuma günü Viyana'daki toplantıda, üretim kısıntısı anlaşmasının uygulanabilmesinin bir parçası olarak ülkelerin üretim kotalarını belirlemede anlaşmaya varamaması sonrası, varil başına 50 dolardan geri çekildi. Goldman Sachs Group Inc., Kasım ayındakş resmi toplantıda üretimin kısılmasına iilişkin bir anlaşmaya varılma ihtimalini zayıf görürken, BAnk of America Merrill Lynch ve OPEC'in başkanı anlaşma konusundaki umutlarını sürdürüyor.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 34 sent yükselerek Hong Kong saati ile 08:41'de varil başına 45.68 dolara tırmandı. Kontrat Çarşamba günü 1.33 dolar düşerek 45.34 dolar ile 27 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altındaydı.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 37 sent yükselerek varil başına 47.23 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 2.6 düşüşle 46.86 dolardan kapandı ve bu kontrat da 27 Eylül'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Küresel gösterge Brente petrolü, Ocak vadeli WTI'a kıyasla 96 sent primli işlem gördü.