Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL
ABD'de haftalık ham petrol stokları 0,9 milyon varil azaldı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresince (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre geçen hafta 0,9 milyon varil (yüzde 0,2) azalarak 488,1 milyon varile gerilediği belirtildi. Piyasa beklentisi stokların 0,6 milyon varil artması yönündeydi. Bir önceki hafta ham petrol stokları 1,3 milyon varil azalmıştı.

ABD'de stratejik petrol stokları değişmedi ve söz konusu haftada 695,1 milyon varilde kaldı. Bu dönemde ABD'nin ham petrol üretimi bir önceki haftaya göre günlük ortalama 9 bin varil artışla 8,7 milyon varile yükseldi.

Ülkenin ham petrol ithalatı ise söz konusu haftada bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 30 bin varil azalışla 7,5 milyon varile düştü.

Bu arada, ABD'nin haftalık benzin stokları ise söz konusu haftada 2,1 milyon varil (yüzde 0,9) artarak 226,1 milyon varil oldu. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 1,2 milyon varil artış olması yönündeyken, benzin stokları bir önceki hafta 2,3 milyon varil yükselmişti.

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki yükseliş ise devam etti.

Verilerin açıklanmasının ardından, ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 7,1 artışla 48,43 dolardan, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da yüzde 7,6 yükselişle 50,95 dolardan işlem gördü.

Uzmanlar, OPEC'in bugün Viyana'da düzenlenen toplantısından arz kısıtlaması yönünde sonuç çıkacağına dair beklentilerin yükselmesiyle petrol fiyatlarının hızla yükseldiğini belirtiyor.
 
AA