Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, ABD'de düşüş göstermesi beklenen resmi petrol stok verisi öncesi, OPEC ve diğer üreticilerin piyasaya istikrar getirmek için üretim kısıntısına başlamaları ile birlikte yükselişine yeniden başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 2.6 düştükten sonra yüzde 0.7 kadar yükseldi. ABD'de Perşembe günü Enerji Enformasyon İdaresi'nin açıklayacağı petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, geçen hafta 2.25 milyon varil düşmesi bekleniyor. OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya iki yıl süren iç sorunların ardından, en büyük petrol sahasında üretimi artırıyor.

Petrol geçen yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve grup dışı diğer 11 üretici ülkenin üretimi kısma yönünde anlaşmaya varması ile birlikte, 2009'dan bu yana en büyük yıllık kazancını gerçekleştirdi. OPEC üyesi Kuveyt anlaşmanın başladığı 1 Ocak'tan itibaren üretimini günlük 130,000 varil kısarken, Umman üretimini bu ay günlük 45,000 varil düşürüyor.

Sydney'de Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi ve petrolün ilk çeyrekte ortalama 60 dolar seviyesinde seyredeceği tahmininde bulunan Jonathan Barratt, "Dikkatler OPEC kısıntılarında olmaya devam edecek," dedi ve "Fiyatlar, makro göstergelerin daha güçlü ekonomik büyüme işaret etmezse, muhtemelen bu seviyeden (60 dolar) daha yukarı çıkmayacak. Libya kuşkuları bir miktar artırdı" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 35 sent yükselerek varil başına 52.68 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 10':54te 52.66 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 65 altındaydı. Kontrat Salı günü 1.39 dolar düşüşle 52.33 dolardan kapandı ve 14 Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü gösterdi. Petrol geçen yıl yüzde 45 değer kazandı.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 38 sent ya da yüzde 0.7 yükselerek varil başına 55.85 dolara kadar çıktı. Kontrat Salı günü 1.35 dolar düşüşle 55.47 dolardan günü tamamladı. Fiyatlar 2016 yılında yüzde 52 yükseldi ve dört yılda ilkk kez yukarı yönde hareket etti. Küresel gösterge Brent petrolü, Mart vadeli WTI'a kıyasla 2.17 dolar primli işlem gördü.