Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarında artış olduğunu göstermesi ve Libya'nın iç çekişmeleri giderdikten sonra üretimi yeniden yoluna koymasının ardından üretimi 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından varil başına 53 dolar civarına geriledi.

Vadeli petrol kontratları, Salı günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra yüzde 0.6 kadar geriledi. Amerikan Peetrol Enstitüsü'nün açıkladığı verilere göre, ham petrol stokları geçen hafta 2.93 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi petrol stok verisinin üst üste üçüncü haftada da artış göstermesi bekleniyor. OPEC'in üretim kısıntısı kararından muaf olan Libya, devlete ait petrol şirketinin başkanına göre, günlük 715,000 milyon varil petrol üretiyor ve üretim bu yıl artmaya devam edecek.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin geçen küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi günlük 1.8 milyon varil kısma konusunda anlaşmaya varmasının ardından varil başına 50 dolar üzerinde tutundu. Suudi Arabistan, anlaşmanın yürürlüğe girdiği 1 Ocak'tan itibaren hedeflenen üretim kısıntısının yüzde 80'den fazlasının gerçekleştirildiğini kaydederken, Uluslararası Enerji Ajansı, fiyatlardaki yükselişle birlikte ABD'de kaya petrolü üretiminin artacağı tahmininde bulundu. ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta 2013'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Libya ve ABD'de üretimin daha da artacağı riski petrol üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Öte yandan, piyasadan varillerce petrolün çekilmesine neden olan OPEC anlaşması var ve bu durum fiyatları destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 31 sent düşerek varil başına 52.87 dolara kadar düştükten sonra Hong Kong saati ile 09:34'te 52.89 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 50 altındaydı. Kontrat Salı günü 43 sent düşüşle 53.18 dolardan kapandı. En yakın vadeli petrol kontratı Aralık ayının başından bu yana ortalama 52 dolar civarında seyretti.

Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 27 sent ya da yüzde 0.5 düşerek varil başına 55.17 dolara kadar indi. Kontrat Salı günü 21 sent yükselerek 55.44 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü WTI'a kıyasla 2.29 dolar primli işlem gördü.