Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) OPEC'in üretim kısıntısı anlaşmasına yüzde 90 ile rekor seviyede uyarken, talebin beklenenden daha hızlı arttığını kaydetmesi ile birlikte, kazancını varil başına 54 dolar civarında korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç günde yüzde 3.2 yükseldikten sonra fazla değişmedi. IEA, CUma günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın üretimi taahhüt ettiğinden daha fazla düşürdüğünü ve yüksek talebin piyasanın yeniden dengelenmesine yardımcı olduğunu kaydetti. OPEC Pazartesi günü aylık raporunu açıklayacak. Bu rapor, 1 Ocak'ta başlayan üretim kısıntısı anlaşması sonrası üretim rakamlarının ilk güncellemesini verecek. Baker Hughes Inc.'ye göre, ABD'de, aktif petrol sondaj kuyusu sayısı Ekim 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülke arasında imzalanan ve küresel arz fazlasını azaltmayı amaçlayan üretimi kısmaya yönelik anlaşmadan beri varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. Goldman Sachs Group Inc., geçen hafta yaptığı değerlendirmede, üretim kısıntılarının etkilerinin görülmesi ile birlikte, piyasanın yılın ilk yarısında eksiye döneceğini ve ABD'de stokların ithaların azalmasının etkisi ile gerileyeceğini kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Eğer OPEC üretim kısıntılarına uyulduğunu teyit ederse, petrol bu seviyelerden daha da yüjselebilir," dedi ve "Bu safhada, fiyatlar bir banda sıkışmış durumda. Artan kaya petrolü üretimi şu anda fiyatlardaki yükselişi önlüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mart vadeli Batı Teksas perol (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:18'de varil başına 53.73 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 40 altındaydı. Kontrat Cuma günü 86 sent yükselerek 53.86 dolardan kapandı. Fiyatlar geçen ay ortalama 52.61 dolar seviyesinde seyretti.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 14 sent düşerek varil başına 56.56 dolara geriledi. Fiyatlar Cuma günü 1.07 dolar ya da yüzde 1.9 yükselerek 56.70 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü Nisan vadeli WTI'a kıyasla 2.34 dolar primliişlem gördü.