Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, Libya'nın çatışmaların ardından en büyük limanlarından ikisinden petrol ihracatını durdurması ve bazı sahalarda üretimi azaltmasının ardından kazançlarını varil başına 53 doların üzerinde korudu.

Vadeli petorl kontratları Cuma günü yüzde 1.4 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Libya'da Ulusal Petrol Şirketi'nin yönetim kurulu üyesi Jadalla Alaokali, en büyük petrol limanı Es Sider ve üçüncü en büyük limanı Raf Lanuf'un, güvenlik sağlanana ve çalışanlar görevlerinin başına dönene kadar kapatıldığını kaydetti. Baker Hughes Inc.'ye göre, ABD'de aktifpetrol sondaj kuyusu sayısı geçen hafta arttı ve artışını 10'uncu aya taşıdı.

Petrol, yatırımcıların ABD'de artan petrol stokları ve üretimindeki artışın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin küresel arz fazlasını azaltmak için üretimi kısma çabalarına zarar verip vermediğini değerlendirmeleri ile birlikte varil başına 50 doların üzerinde dalgalandı. ABD'de petrol üretimi yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine çıkarken, Suudi Arabistan günlük petrol üretimini Şubat ayında önceki güne göre 90,000 azalttı.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "OPEC üretim kısıntılarına uyuyor, ancak ABD'nin üretimi artırması yardımcı olmuyor," dedi ve "Petrol muhtemelen 50 dolar ile 57 dolar arasındaki bantta kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 18 sent düşerek Hong Kong saati ile 09:50'de varil başına 53.15 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 47 altındaydı. Kontrat Cuma günü 72 sent yükselerek 53.33 dolardan kapanmıştı. Fiyatlar geçen ay ortalama 53.46 dolar seviyesindeydi.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 15 sent düşerek varil başına 55.75 dolara geriledi. Fiyatlar Cuma günü 82 sent ya da yüzde 1.5 yükselerek 55.90 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 2.16 dolar primliişlem gördü.