Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de rafine akaryakıt stoklarının düştüğünü gösteren verinin artan ham petrol stoklarına ilişkin endişeleri azaltmasının ardından varil başına 48 doların üzerinde tutundu.

Mayıs vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.8 kadar değer kazandı. Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, ABD'de benzin stokları beşinci hafta üst üste gerileyerek Ocak ayından bu yana en düşük ve distile ürün stokları düşüşünü altıncı haftaya taşıyarak Aralık ayından bu yana en düşük seviyelerine geriledi. Bu durum, rafinerilerin petrol alımlarını artıracağı ve rekor seviyeye çıkmış stokların azalmasını sağlayacağı beklentilerini güçlendirdi.

Petrol bu ay, rekor seviyeler yakınındaki ABD stokları ve bu ülkede artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülkenin üretim kısıntılarının etkilerini gidermesi ile birlikte, 2017 yılında ilk kez varil başına 50 doların altına indi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer 11 üretici ülke Mayıs ayına kadar üretimin uzatılması konusunu görüşmeyecek, ancak aralarında Rusya Enerji bakanı Alexander Novak'ın da bulunduğu bakanlar bu haftasonu Kuveyt'te bir araya gelerek üretim kısıntısı anlaşmasının nasıl gittiğini görüşecek.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "VAril başına 48 dolar civarındaki seyir yeni bir aralık gibi görünüyor ve eğer OPEC üretim kısıntısı anlaşmasını uzatma kararı alırsa, fiyatlar 50 doların üzerine geri dönecek," dedi ve "ABD'de petrol stoklarının artmakta olduğuna ilişkin endişeler, rafine yakıt stoklarındaki düşüşle birlikte azalıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 40 sent yükselişle varil başına 48.44 dolara kadar çıktıktan sonra Seul saati ile 10:53'te 48.38 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 altındaydı. Kontrat Çarşamba günü 20 sent düşerek 48.04 dolardan kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek varil başına 51.03 dolara kadar yükseldi. Fiyatlar Çarşamba günü 30 Kasım'dan bu yana ilk kez 50 doların altını gördü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.58 dolarprimli işlem gördü.