Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de rekor seviyelere ulaşan petrol stoklarının düştüğünü göstermesi beklenen veri öncesi, Aralık ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmesinin ardından kazançlarını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki beş seansta yüzde 5.7 yükseldikten sonra fazla değişmedi. ABD'de Enerji Enformasyon idaresi'nin Çarşamba günü açıklayacağı petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre geçen hafta 1.5 milyon varil düşüş göstermesi bekleniyor. Libya, en büyük petrol sahasında üretimin yeniden başlamasından bir hafta sonra tekrar kapanmasının ardından, önemli ihracat terminallerinden birinde zorunlu hal ilan etti.

Petrol, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) bazı üyelerinin üretim kısıntısı anlaşmasının Haziran ayının ötesine uzatılmasını desteklemesinin ABD'de artan üretimin etkilerini dengelemesi ile birlikte varil başına 50 doların üzerine ralli yaptı. Küresel arz fazlasının azaltılmasını amaçlayan üretim kısıntısı anlaşmasını imzalayan OPEC dışındaki 11 ülkeden biri olan Rusya, kısıntıların piyasaya istikrar getirdiğinikaydetti.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analissti David Lennox, "OPEC'in kısıntılara uyması ile birlikte, petrol fiyatının yukarı yönlü hareketiiçin iyi bir potansiyel var," dedi ve "Yatırımcılar, yukarı eğilim gösteren ABD üretiminin ne olacağını gözlemeye devam edecek. Piyasa, Libya'daki arz dalgalanmalarını izliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent yükselerek Hong Kong saati ile 10:08'de varil başına 53.11 dolara çıktı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 42 altındaydı. Kontrat Pazartesi günü 84 sent yükselerek 53.08 dolar ile 7 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesinden kapandı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezliICE Futures Europe piyasasında, 5 sent ya da yüzde 0.1 yükselerek varil başına 56.03 dolara çıktı. Kontrat Pazartesi günü 74 sent ya da yüzde 1.3 yükselerek 55.98 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 2.53 dolar primliişlem gördü.