Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin benzin ve ham petrol stoklarının azaldığını göstermesi ve dünyanın en büyük tüketicisi ABD'de zaten yüksek seviyelerde bulunan stokların azaldığını işaret etmesinin ardından altı haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü 21 Mart'tan bu yana en düşük seviyesinden kapanmasının ardından yüzde 1.1 kadar yükseldi. ABD'de sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) Salı günü açıkladığı verilere göre, geçen hafta ham petrol stokları 4.16 milyon varil ve benzin stokları ise 1.93 milyon varil azaldı. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin de, Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, ham petrol stoklarının azaldığını göstermesi bekleniyor. Akaryakıt stoklarının ise artış göstermesi öngörülüyor.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Piyasa halihazırda ABD stok verilerinin düşüş göstermesini bekliyordu ve API verileri bunu destekledi," dedi ve "Benzin stoklarındaki potansiyel düşüş, piyasada oluşmakta olan aşağı ivmenin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol fiyatları, ABD'de artan Petrol üretiminin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve diğer bazı üreticilerin küresel arz fazlasını eritmek için üretimi kısma çabalarını dengeleyeceği endişeleri ile son iki hafta düştü. OPEC, üretim kısıntısı anlaşmasını yılın ikinci yarısına uzatıp uzatmama konusunda karar vermek üzere, 25 Mayıs'ta Viyana'da toplanacak. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid Al-Falih, geçen hafta yaptığı açıklamada, anlaşmanın uzatılması konusunda genel bir görüş birliği olduğunu söyledi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 51 sent yükselerek varil başına 48.17 dolara kadar çıktıktan sonra, Sydney saati ile 10:42'de 48.10 dolara geldi. Kontrat Salı günü 1.18 dolar ya da yüzde 2.4 düşerek 47.66 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi son 100 günün ortalamasının yüzde 7 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 59 sent ya da yüzde 1.2 yükselerek varil başına 51.05 dolara kadar yükseldi. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.55 dolar primli işlem gördü.