Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol fiyatları, OPECüyesi ülkelerin bakanlarının Viyana'da üretim kısıntılarını uzatma konusunda karar almak için toplanmalarından önce yükselişini tekrar başlatarak varil başına 52 dolara doğru tırmandı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü son altı seansta ilk kez düşüşle kapandıktan sonra yüzde 1.1 kadar yükseldi. OPEC'ten yapılan açıklamaya göre, OPEC üyeleri ve topluluk dışı ülkelerden oluşan bir komite, üretim kısıntılarının dokuz ay daha uzatılmasını önerdi. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, petrol stokları düşüşünü yedinci haftaya taşırken, üretim arttı.

Petrol, Suudi Arabistan ve OPEC dışından Rusya'nın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve müttefikleri tarafından imzalanan üretim kısıntısı anlaşmasının dokuz ay daha uzatılması için çaba göstermesi ile birlikte değer kazandı. OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak. İnatçı bir şekilde yüksek seviyelerde bulunan küresel stokların azalması uzun zaman alırken, ABD'de arzın azalmaya başladığına ilişkin işaretler iyimserliğin artmasına neden oluyor.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Michael McCarthy, "Piyasa OPEC toplantısının sonucunu bekliyor. Bu açık bir şekilde piyasada etkili olacak," dedi ve "Anlaşma şimdiye dek katılımcılar tarafından disipilinli bir şekilde uygulandı. Bu bağlamda, bu bir başarı" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent yükselişle varil başına 51.93 dolara kadar çıktıktan sonra Hong Kong saati ile 10:23'te 51.83 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 48 üzerindeydi. Fiyatlar Çarşamba günü 11 sent ya da yüzde 0.2 düşüşle 53.96 dolardan kapandı ve 18 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesinden gevşedi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 58 sent ya da yüzde 1.1 yükselerek varil başına 54.54 dolara kadar çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 19 sent ya da yüzde 0.4 düşerek 53.96 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.65 dolar primli işlem gördü.