Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarında artış olduğunu ve zaten yüksek seviyelerde bulunan stokların daha da arttığını göstermesinin ardından düşüşünü yeniden başlattı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 1.8 arttıktan sonra yüzde 1.4 kadar geriledi. Özel sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü (API), düşüş göstermesi beklenen Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verisi öncesi, stokların üst üste ikinci hafta da artabileceğini işaret etti. OPEC'in üretimi Mayıs ayında, Nijerya ve Libya'da çatışmalar ve siyasi krizler nedeniyle azalan üretimin yeniden artması ile birlikte yükseldi. API verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 2.75 milyon varil arttı.

Petrol, ABD'de artan arzın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin üretim kısıntılarını dengeleyeceği endişeleri ile düşüşünü varil başına 50 doların altına indirdi. EIA'ya göre, ABD'de büyük kaya petrolü sahalarında üretim Temmuz ayında rekor seviyeye erişecek.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Piyasa API verisi ile gevşedi," dedi ve "Yatırımcılar bu düşüşün teyit edilip edilmeyeceğini görmek için EIA verilerini şahin gibi gözlüyor. Küresel talepte iyileşme var, ancak bu iyileşme bu safhada fiyatları yukları taşımaya yetecek denli güçlü değil" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 63 sent düşüşle varil başına 45.83 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 10:41'de 46 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 12 altındaydı. Fiyatlar Salı günü 38 sent yükselerek 46.46 dolardan kapandı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 54 sent ya da yüzde 1.1 düşüşle varil başına 48.18 dolara kadar indi. Fiyatlar Salı günü 43 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek 48.72 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.10 dolar primli işlem gördü.