Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dört hafta art arda düştükten sonra, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısında süregelen artışın, aşırı arz durumundaki piyasanın yeniden dengelenebilmesi için OPEC öncülüğünde gerçekleştirilen üretim kısıntılarının etkilerini azaltacağı endişeleri ile varil başına 45 doların altında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Ağustos 2015'ten bu yana en uzun haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Baker Hughes Inc.'nin Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 22 hafta üst üste arttı ve 30 yılın en uuzn süreli artış serisini gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı Suhail Mohammed Al Mazrouei'ye göre, talep üçüncü çeyrek boyunca artacak.

Petrol geçen hafta, ABD'de artan üretimin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarına Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin üretim kısıntılarını dengeleyeceği endişeleri ile yedi ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi. OPEC'in arz kısıntısı anlaşmasından muaf tutulan Libya, ülkenin Ulusal Petrol Şirketi'ne göre, üretimi Temmuz ayının sonuna kadar 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkaracak.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "Bu safhada risk aşağı yönlü, ancak fiyatlar çok daha fazla düşmeyebilir," dedi ve "ABD'den bu hafta stoklar konusunda hayalkırıklığı yaratabilecek bir haber petrolü daha da düşürülebilir" şeklinde görüş bidirdi.

Salı günü vadesi dolacak Temmuz vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent düşerek, Hong Kong saati ile 10:28'de varil başına 44.55 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 29 altındaydı. Kontrat Cuma gnü 28 sent yükselerek 44.74 dolardan kapandı ve haftalık kaybını yüzde 2.4'e düşürdü.

Ağustos vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 19 sent düşerek varil başına 47.18 dolara indi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 1.6 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.39 dolar primli işlem gördü.