Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Salı günü, uzun vadeli Japonya devlet tahvili alımlarında sürpriz azaltmaya gitmesinin ardından Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yakın bir zamanda mevcut para politikasından çıkabileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin etkisi ile dokuz ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

Gösterge ABD tahvillerinin faizi yükselişini dördüncü güne taşıdı ve en son Mart ayında görülen yüzde 2.50 seviyesinin üzerine çıktı. BOJ'un 10 ila 25 yıl vadeli tahvil alımlarını 10 milyar yen düşürerek 2016'dan bu yana ilk kez azaltmasının ardından, Japonya'nın 40 yıl vadeli tahvillerinin faizi yaklaşık 3 baz puan tırmanarak yüzde 1 seviyesine çıktı. ABD, İngiltere, japonya ve Almanya'dan gelen tahvil arzlarından dolayı meydanna gelen bolluk da yatırımcıların daha yüksek faiz aramalarına neden oldu.

ING Bank NV kıdemli faiz stratejisti Martin van Vliet, "Bu hareketin sebebi, Japonya ve Almanya tahvil piyasalarından kaynaklanan yayılma. Çok fazla arz Euro Bölgesi ülke ve özel sektör tayhvil piyasalarınıı vurdu," dedi ve "ABD piyasalarının açılması ve vadeli işlem hacimlerinina rtması ile birlikte bugün öğleden sonra ne olacağını görmek ilginç olacak. Eğer yüzde 2.50 seviyesi daha agresif biçimde kırılırsa, yüzde 2.60'ın yolu açılacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Salı günü erken saatlerde yüzde 2.5037 seviyesine kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 09:46'da iki baz puan yükselişle yüzde 2.498 seviyesine geldi. ABD, İngiltere, Almanya ve Japonya bıu hafta toplam 60 milyar doların üzerinde tahvil arzı gerçekleştirmeyi planlıyor.