Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İSTANBUL (A.A) - 16.02.2011 - ''İktisat Hocalarının Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi'' araştırmasında yer alan ankete katılan akademisyenlerin yüzde 49,5'i işsizliği Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görüyor.

İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği'nin (İEAD), online anket yöntemi ile gerçekleştirdiği araştırma, iktisat hocalarının 2011 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve beklentilerini ortaya çıkardı.

Türkiye'deki üniversitelerin iktisat bölümlerinde görevli 304 akademisyenle yapılan anket sonuçlarına göre, Türkiye'deki mevcut ekonomik durum iyi yolda seyrederken, en önemli sorun hala işsizlik olarak değerlendiriliyor.

Ankete katılan iktisat hocalarının yüzde 49,5'i işsizliği Türkiye'nin en önemli sorunu olarak görürken, aynı ankete katılan hocaların yüzde 59,5'i bu yıl içinde işsizlik rakamlarında önemli bir düşüş beklemiyor.

Ankete katılan iktisatçıların yüzde 782'si dünya ekonomisindeki durgunluğun 2011 yılında da süreceğini belirtirken, yüzde 66,7'si ise Avrupa ülkelerindeki krizin derinleşerek başka ülkelere sıçrama ihtimalinin yüksekliğine işaret etti.

Anket sonuçları Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceği kanaatini de ortaya çıkarıyor. İktisatçıların yüzde 54,1'i büyüme oranının yüzde 3-5 arasında olacağını kaydederken, iktisatçıların yüzde 44,1'i ise TÜFE oranının yüzde 5-6 arasında seyredeceğini öngördü.

2011 yılı sonunda doların 1,500–1,600 lira, avronun ise ise 2,000–2,100 lira bandı arasında seyredeceğini tahmin eden akademisyenlerin yüzde 52,3'ü faizlerde düşüş olabileceğini kaydetti.

Genel seçimlere ilişkin soruyu da yanıtlayan iktisat hocalarının yüzde 69,7'si, seçimlerin Türkiye ekonomisini etkileyeceğini belirtti. İç siyasi çekişmelerin ekonomik istikrarı bozduğunu vurgulayan akademisyenlerin yüzde 44,1'i doğrudan yabancı sermaye girişlerinde artış bekliyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren İEAD Başkanı Doç. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, elektronik posta adreslerine ulaşılan 726 iktisat hocasına 17 soruluk anketi gönderdiklerini ve 304 akademisyenden geri dönüş aldıklarını, ankette en çarpıcı sonucun işsizlik ile ilgili olduğunu ifade etti.

Türkiye'de her yıl 800 kişiye istihdam imkanı yaratılması gerektiğine dikkat çeken Bilgin, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, ancak bu büyümenin istihdam odaklı olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:

''Ankete katılan iktisat hocalarımızın yüzde 64,2'si, işsizlik sorununun çözümünde özel sektör ve kamunun birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir. Bize göre bu alanda yapılması gereken iki reform vardır. Bunlar eğitim ve emek piyasası reformları. Emek piyasası dediğimiz istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi. Eğitim dediğimiz ise piyasanın taleplerine uygun istihdamın yetiştirilmesi. İş dünyası eleman sıkıntısı çekiyor, eleman bulamıyor. Bir tarafta da her yıl 800 bin kişi çalışma hayatına atılıyor, ama işsizler ordusuna katılıyor. Burada bir tezat var. Nedeni, okullarımızın, piyasanın ihtiyaçları dışında mezunlar vermesi. Bunların düzeltilmesi gerekir.''