Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, bankanın İstanbul, Maslak'taki yeni binasında Bloomberg HT'den Cüneyt Başaran ve Kerim Karakaya'nın sorularını yanıtladı.

Süleyman Kalkan, İstanbul'a gelmenin rekabet bakımından da banka için önemli bir adım olduğunu belirterek, bunun birçok alanda bankaya avantaj sağlayacağına inandıklarını söyledi.

İstanbul'un finans merkezi olduğunu belirten Kalkan, bunun avantajlarını kullanmak istediklerine dikkat çekerek, 5 yıllık strateji planında hedeflenen değişikliklere değindi.

"HEDEF; 5 YILDA 1000 ŞUBE"

Bankanın aktif kompozisyonunu önemli ölçüde değiştirilmesi, müşteri tabanının genişletilmesi ve daha fazla müşteriye ulaşılması, bankanın 5 yıllık stratejisi içerisinde en çok öne çıkan hedeflerin arasında sayılıyor.

Kalkan, Kobi ve bireysel kredilerin de artacağını, bu konuda çok daha rekabetçi bir tutum izleyeceklerini vurgulayarak, "İstanbul'daki finans sektörü bunu hissedecek" dedi.

Vakıfbank Genel Müdürü, 5 yılın sonunda 1000 şubeyi hedeflediklerini, bununla daha fazla müşteri hedefini de gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi. Kalkan, İstanbul'a taşınmanın da daha fazla insana ulaşma konusunda bir artı getiri sağlayacağını belirtti.

"KREDİ HACMİNDEKİ YAVAŞLAMA 2. ÇEYREKTEN İTİBAREN HIZLANACAK"

BDDK ve Merkez Bankası'nın  konut kredilerinde ve diğer kredilerde aldığı  önlemlere ilişkin ise Süleyman Kalkan,  "Sektör için bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama maliyetler ve fiyatlar arttı. Bu sebeple kârlar azalacaktır" dedi.

Kalkan, kârlılık oranlarına ilişkin gayrimenkul ve bireysel kredilerde iyi bir başlangıç yapıldığını belirterek, "İnsanlar Merkez Bankası'nın Mayıs-Haziran'da yeni sınırlamalar getirebileceği endişesiyle, işlerini erkenden halletmek istedi. Ve bir kâr realizasyonu gözlendi" yorumunda bulundu.

Süleyman Kalkan, Merkez Bankası'nın ekonominin fazla ısınmasını ve kredi genişlemesini önlemek amacıyla aldığı önlemler ve tedbirlerin ise sonuçlarını yakın zamanda getireceğini öngördü. Kalkan, "kredi hacmindeki yavaşlama 2. çeyrekten itibaren hızlanacak, kredi genişlemesinin de önüne geçilecek" dedi.

"KÂRLILIK YÜZDE 15-20 AZALACAK"

Süleyman Kalkan sektörün kârlılığına ilişkin şu sözlerle devam etti:

"Munzam artışları sektör kârlılığını yüzde 15-20 azaltacak. Geçtiğimiz seneye kıyasla bir azalma görebiliriz. Mevduat tarafında faiz artışı başladı."

Bir yanda artan rekabet ve maliyetler, diğer yanda ise merkez bankasının kredi önlemlerinin bulunduğu sırada, Vakıfbank'ın uzun vadeli planları arasında ise TL ve Eurobond cinsinden tahvil ihracı var.

Kalkan, "bankamız, TL ve Eurobond cinsinden tahvil ihracı için harekete geçti" dedi.
 
Vakıfbank Genel Müdürü, munzam karşılıkların vadelere göre düzenlenmesini olumlu karşıladıklarının altını çizerek, benzer adımın mevduat faizleri ve tahvil ihraçları cephesinde de bir tür ayrışma olarak yapılması gerektiğini savundu.

Kalkan, "Vadelere göre değişik faizler getirme olumlu. Ancak 1 yılın üzerindeki süreler için daha radikal adımlar olmalıydı" diyerek sözlerine son verdi.