Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Perakende sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmalar, ithal eşya ile yerli eşyayı pazara sunuma hazır hale getirmek için gerekli olan paketleme ve birleştirme işlemlerini doğrudan kendi fabrika sahası veya paketleme ünitesinde yapabilecek.

Gümrük işlemlerinin basitleştirilerek ticaretin kolaylaştırılmasını ve bu yolla ülkenin ekonomideki gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen Gümrük Müsteşarlığı, perakende sektöründe yerli üretimin desteklenmesini amaçlayan yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi.

Gümrük Müsteşarlığından yapılan açıklamada, 23 Mayıs 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gümrük Yönetmeliği değişikliği ile perakende sektörüne, antrepo rejimi kapsamında yürüttükleri işlemlerde önemli kolaylıklar getirildiği, bu değişikliklerin uygulanmasına yol gösterici olacak olan genelgenin de 4 Temmuz 2011 tarihi itibariyle yayımlandığı anımsatıldı.

Açıklamaya göre, hazır giyim ve dokuma kumaşları ithalatına getirilen koruma önlemleri de dikkate alınarak gerçekleştirilen Gümrük Yönetmeliği değişikliğiyle, yerli üretimin desteklenmesi ve perakende sektörünün uluslararası rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Yeni düzenlemelerle, perakende sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı firmalar, ithal eşya ile yerli eşyayı pazara sunuma hazır hale getirmek için gerekli olan paketleme ve birleştirme işlemlerini doğrudan kendi fabrika sahası veya paketleme ünitesinde yapabilecek. Söz konusu firmalar aynı zamanda, gerek gümrüklü antrepolarını gerekse paketleme ünitelerini lojistik dağıtım merkezi olarak kullanabilecek. Bu düzenleme ile ihracatçı firmaların lojistik dağıtım merkezlerinin ülke içinde kalarak istihdamın ve ihracatın artırılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, gümrük işlemlerindeki hız ve kolaylaştırmaların, dış ticaret erbabı için maliyeti azaltıcı önemli bir unsur olduğunu belirterek, ''Gümrük idarelerimiz dış ticaret erbabımızın önünü açan hızlı, basit ve aynı zamanda güvenli iş yapma perspektifinde yeniden yapılandırıldı. Daha modern, dinamik ve müşteri odaklı uygulamalarla, dış ticaret erbabımızın uluslararası alandaki rekabet gücünün artmasına ve ekonomimizin daha da güçlenmesine destek olma işlevini arttırarak devam etmekteyiz'' ifadesini kullandı.



-ELLEÇELEME İŞLEMLERİ-



Yapılan bir diğer düzenleme ile antrepo rejimi kapsamında yapılacak elleçleme işlemleri için gümrük idaresine başvuru ve izin alma zorunluluğu kaldırılarak sadece gümrük idaresine bildirimde bulunularak, işlemlerin süratle gerçekleştirilmesi mümkün kılınıyor.

Elleçleme işlemlerinin tespitine ilişkin ''AN9 Tespit Raporu'' da uygulamaya konuldu. Böylece, özellikle perakende sektöründe faaliyette bulunan firmaların, antrepolardaki elleçleme faaliyetlerini Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri marifetiyle, antrepo işletmesi ve ilgili firma koordinasyonunda yürütülmesine başlandı.

Gümrük işlemlerinde elleçleme deyimi, gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, yerinin değiştirilmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi veya tamiri, havalandırılması, kalburlanması, karıştırılması ve benzeri işlemleri ifade ediyor.