X
GÖRÜŞ

Global ekonomide haftalık şoklar ve sürprizler

Her Cuma günü, bir önceki hafta dünya ekonomik verilerinde görülen şok ve sürprizlerin net sonucunu vurgulayan bir özet yayınlıyoruz. Bu çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır: Birincisi, dünya ekonomisinin konsensüse göre nasıl davrandığını göstermek, ve ikincisi, bize kayda değer bir şey söyleyebilecek bu şokları veya sürprizleri vurgulamak.



Drama arayanlar, bu hafta dünya ekonomik haberlerde bulamadı. %18'lik şok oranına karşılık %16'lik sürpriz oranı ile hafifçe olumlu bir haftayı geride bıraktık. Çin’in dışında tüm dünya piyasalarında, Mart ayı ticaret ve sanayi verilerindeki sürprizler, Ocak ve Şubat aylarında görülen zayıf yönleri tersine çevirdi. Ancak ne var ki, bu yumuşak arka plana karşı, ABD-Çin ticaret düşmanlıklarının yeniden başlaması en şok edici gelişme olarak göze çarpıyor. Yine de, beklenilen etkinin ne olacağına hazır olduğumuzdan dolayı, küresel altı haftalık sinyal, her bölgede makul derecede iyi sonuçlar göstererek, mütevazı bir şekilde olumlu olarak meydana geldi.

 
Haftada %21 sürpriz ve %16 şok üreterek, ve altı haftalık sinyal bölgelerin en olumlu sinyali göstermeye devam eden ABD'nin verileri temelde pozitif kaldı. IBD / TIPP anketinde kaydedilen ekonomik iyimserlikteki çarpıcı sıçrama ve toptancı sektörden gelen iyileştirici haberler geçtiğimiz haftanın en önemli iki verisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Her iki önemli gelişme de yıl boyunca tekrar tekrar ortaya çıkan sanayi sektöründeki dengesizliğin çözüme kavuşturulduğunu gösteriyor. Toptan satış endüstrisinin en büyük amacı mal piyasalarındaki arz ve talep arasındaki sürtünmeleri tespit etmektir. Bu sayede de sektörde su yüzüne çıkan ve çözülen sorunları görebilmekteyiz. Mart ayı verileri toptan satışların, Mart 2011'den bu yana en büyük aylık kazanç seviyesine ulaşarak, %2,3 artış kaydettiğini gösterirken öte yandan toptan stokların geçen aya kıyasla %0,1 düştüğünü gösteriyor, ki bu Ekim 2017’ den beri gerçekleşen ilk düşüş. Toptan stok/sevkiyat oranı, Eylül 2018'den bu yana görülen artışları önemli ölçüde tersine çevirerek keskin bir şekilde geriledi. Yani artan stokların yarattığı dengesizlik çözüm trendine girdi.



HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Global Ekonomide Haftalık Şok ve Sürprizler (11 Ekim'de biten hafta) 24 Aralık 2019 Salı, 16:14:52 Global Ekonomide Haftalık Şok ve Sürprizler (4 Ekim'de biten hafta) 04 Aralık 2019 Çarşamba, 14:04:20 Global Ekonomide Haftalık Şok ve Sürprizler (27 Eylül'de biten hafta) 04 Ekim 2019 Cuma, 14:31:00 Global Ekonomide Haftalık Şok ve Sürprizler (20 Eylül'de biten hafta) 24 Aralık 2019 Salı, 15:59:19 Global Ekonomide Haftalık Şok ve Sürprizler (13 Eylül'de biten hafta) 16 Eylül 2019 Pazartesi, 09:44:19