X
PİYASA YORUMLARI

Seçim öncesinde senaryolar ve piyasa analizi

Genel Seçim Senaryoları, oy oranları ve simülasyon modeli ile hesaplanan milletvekili sayıları

Her gün konuştuğumuz konulara bakarsak, 12 Haziran seçimlerine 1 aydan kısa bir sürenin kaldığına inanmak çok kolay değil. Komşu Yunanistan’ın tahvillerini yapılandırma ihtimali, Dünya ekonomilerindeki toparlanma eğiliminin aksaması, Türkiye’de ise Merkez Bankası politikalarının cari açık ve kredi büyümesini yavaşlatıp yavaşlatmayacağı daha çok gündemde yer alıyor. Aslında seçim sonucunun, temel politikalarda fazla bir değişikliğe yol açmayacağı yönündeki görüş, burada da inceleyeceğimiz gibi ana senaryo olarak görünüyor. Ancak bazı ilginç senaryoları da gözardı etmemek gerektiğini düşünüyoruz.

Milletvekili sayılarını, kendi geliştirdiğimiz bir simülasyon modeli ile hesapladık. Bunun için önce 2007 seçiminde seçim bölgesi ve ülke geneli bazında oluşan oy dağılımlarını kullanarak, 2011 seçiminde partilerin her seçim bölgesinde alacağı oy sayılarını tahmin ettik. Bölge bazında partilerin çıkartacakları milletvekili sayıları, YSK'nın yayınladığı yeni milletvekili sayıları da dikkate alınarak, D'Hont yöntemi ile hesaplanmıştır. Türkiye toplamı da, seçim bölgesi bazlı rakamların toplanması ile hesaplanmıştır. Toplam bağımsız milletvekili sayısı bütün senaryolarda 25 olarak varsayılmıştır.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bernanke boşa mı kurşun atıyor? 24 Ekim 2012 Çarşamba, 11:24:31 Yatırım yapılabilir olursak risk primimize ne olur? 15 Ekim 2012 Pazartesi, 16:43:17 Yabancıların Türkiye portföyünün vadesi uzuyor 12 Eylül 2012 Çarşamba, 10:36:40 Portföy girişlerinde duraklama dönemine girdik mi? 09 Ağustos 2012 Perşembe, 06:02:03 Para Politikası duruşunun gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırması... 23 Temmuz 2012 Pazartesi, 16:32:42