X
PİYASA YORUMLARI

Dolar Fonlama Kıymete Bindi, Bonodan Kaçış Başladı

Yurtdışında yaşanan sorunlarda kısa vadede çözüm bulanabileceği yönündeki ümitler tükenmeye başlıyor ve bu doğrultuda da özellikle Türkiye gibi riskli varlıklardan kaçış hızlanıyor. Son dönemde Fed’in yaptığı ‘operation twist’ diye anılan ve bilançodaki varlıkların vadesini uzatarak uzun vadeli faizleri aşağı çekmeyi amaçlayan uygulama da piyasalarda toparlanma getirmekte yetersiz kaldı. Bunun sebebi, açıklanan planın beklentileri karşılamaması değildi. Aslında Fed’in 30 yıllık tahvilleri de plana dahil etmesi ve MBS’lerdeki itfaları yine bu tahvillerle yenileyeceğini söylemesi, beklentilerden de güçlü bir uygulama yapılacağı anlamına geliyordu. Ancak Avrupa ve Çin’in PMI göstergelerindeki düşüş ve bazı ABD bankalarının kredi notlarının indirilmesi, piyasalardaki görünümün olumsuz tarafta kalmasına yol açtı.

Bu da Türkiye’nin dinamiklerinden bağımsız olarak, yabancıların son dönemde ağırlıklarını arttırdıkları gelişmekte olan ülke varlıklarından çıkmasına veya en azından buradaki risklerini azaltmalarına yol açıyor. Bunu göstergesi olarak aşağıda çarpıcı bir grafik yer almaktadır. Burada 2 yıllık gösterge faiz ile aynı vadedeki para takas faizi (XCCY) arasındaki fark (basis) görülmektedir. Bu iki faiz arasındaki fark son günlerde 284 baz puana kadar çıkmıştır. Yani aslında dolar fonlamasına sahip olan için, swap işlemi ile bunu TL’ye çevirip, daha sonra da bununla bono almak, fazla bir risk almadan yıllık % 2.84 faiz elde etmek anlamına geliyor. Görünüşte oldukça cazip olan bu işlemin yapılamıyor olması, hatta bu farkın gittikçe açılıyor olması, finans sektörüne yönelik risk algılamasının derinleşmesi ile dünyada dolar fonlaması konusunda sıkıntılar yaşandığının göstergesidir.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Bernanke boşa mı kurşun atıyor? 24 Ekim 2012 Çarşamba, 11:24:31 Yatırım yapılabilir olursak risk primimize ne olur? 15 Ekim 2012 Pazartesi, 16:43:17 Yabancıların Türkiye portföyünün vadesi uzuyor 12 Eylül 2012 Çarşamba, 10:36:40 Portföy girişlerinde duraklama dönemine girdik mi? 09 Ağustos 2012 Perşembe, 06:02:03 Para Politikası duruşunun gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırması... 23 Temmuz 2012 Pazartesi, 16:32:42