Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte, gayrimenkul çöküşü ve enerji krizi gibi dalgalanmaların etkisi ile zayıfladı.

Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkede gayrısafi yurt içi hasıla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 artış kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Ülkede açıklanan diğer ekonomik veriler ise sanayi üretimi, işsizlik, sabit varlık yatırımları ve perakende satışlar oldu.

Eylül ayında sanayi üretimi medyan beklentilerin altında kalarak yıllık bazda yüzde 3,1 artış kaydetti. Aynı dönemde perakende satışlar yüzde 4,4 yükselirken, sabit varlık yatırımları ise yılın ilk dokuz ayında beklentilerin altında kalarak yıllık bazda yüzde 7,3 yükseldi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 4,9'a geriledi.

Pekin'in emlak sektörü üzerindeki sıkılaşan kısıtlamaları inşaat aktivitesini azalttı. Öte yandan ara sıra görülen koronavirüs vakalarının tüketici harcamaları tarafında yarattığı ağırlığa ek olarak, elektrik kesintileri ile Eylül ayında fabrikalar üretimlerini azalttı ya da tamamen durdurdu.

Çin Merkez Bankası bu yıl yüzde 8 büyüme bekliyor

Çin’de kırsal kesimler hariç sabit varlık yatırımları yıl başından bu yana bakıldığında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 ile beklentilerin altında artış kaydetti.

Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang dün yaptığı açıklamada ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 8 büyümesini beklediğini, büyüme ivmesinin son dönemde “ılımlılaştığını” söyledi.

Yi, geçen hafta 26 yılın zirvesinde açıklanan üretici fiyatlarının bu yılın sonunda düşeceğini öngördü. PBOC Başkanı ayrıca Çin’in Evergrande kaynakları riskleri kontrol edebilecek güçte olduğunu belirtti.