Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsrail, Hamas’ın Refah’tan gerçekleştirdiği roket saldırısının ardından pazar günü Gazze’ye insani yardım geçişini kapattığını açıkladı.

İsrail ordusu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in geçen hafta ziyaret ettiği insani yardım koridoru Kerem Şalom’a yaklaşık 10 mermi atıldığını söyledi.

Hamas’ın askeri kanadı saldırının sorumluluğunu üstlenirken, İsrail Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yedi kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail ve Hamas haftalardır arabulucular aracılığıyla bir ateşkes sağlanması için müzakereler yürütüyordu.

Bu hafta sonu Kahire’de yapılan görüşmelerin durumu ise belirsizdi: Hamas yetkilileri, müzakerecilerinin grubun siyasi liderliğine danışmak üzere Katar’a döndüğünü söyledi.

Reuters’ın haberine göre CIA Direktörü William Burns de Katar’da istişarelerde bulunmak üzere Kahire’den ayrıldı.

Roket saldırısı ve koridorun kapatılması öncesinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, kabinesinin rehineleri geri getirmek için ateşkese hazır olduğunu ancak savaşı sona erdirmeyi kabul etmeyeceğini söyledi.

Netanyahu kabinesi Pazar günü ayrıca, yakın zamanda kabul edilen bir yasa kapsamında Al Jazeera’nın İsrail dışındaki yayınlarının durdurulması kararını onayladı.

Katar merkezli kanal ve Yabancı Basın Birliği bu kararı kınadı. Bu sabah da İsrail bazı Refahlı sivillerden şehir dışına çıkmalarını istedi.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada Refah'ın doğusunda yaşayanlara "insani bölgelere gitmelerini tavsiye ettiğini" belirtti.

Habere göre, Refah'ın çevresindeki yerleşimler tahliye edilmeye başlandı. Buradaki Filistinliler Han Yunus ve Al Muwassi'de bulunan çadır kentlere yönlendirilecek.