Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri geçen hafta Fed’den enflasyondaki iyileşmenin yetersiz olduğu ancak faiz artışı yerine faizlerin daha uzun süre yüksek kalmasının tercih edileceği mesajı gelmesi ve sonrasında tarım dışı istihdam artışının beklentilerin çok altında kalması ile değer kazandı.

Yatırımcılar Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artışını ihtimal dışı bırakmasına odaklanırken, Fed kararlarına en hassas 2 yıllık tahviller yükselişlere öncülük etti. ABD 2 yıllık tahvil getirisi geçen haftayı yaklaşık 18 baz puan ekside tamamlarken, 10 yıllıkların getirisi 16 baz puana yakın düştü.

Yatırımcıların ilgisi daha çok kısa vadeli tahvillere yoğunlaşırken, ABD Hazinesi bu hafta 42 milyar dolarlık 10 yıl vadeli ve 25 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil ihalesi ile daha uzun vadeli tahvillere olan talebi test edecek. Hükümet ayrıca üç aylık geri ödeme ihalelerinin bir parçası olarak 58 milyar dolarlık üç yıllık tahvil satacak. ABD Hazinesi böylece bu hafta toplam 125 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirecek.

Yaklaşık 385 milyar doları yöneten Western Asset Management’ta portföy yöneticisi Mark Lindbloom, istihdam raporu ve Powell’ın yorumlarının ardından 2 ve 5 yıllıkların daha uzun vadeli tahvilleri geride bırakacağını öngördü.

DWS Americas’dan George Catrambone de “faiz artırımı olasılığı uzak kaldığı için” iki yıllık tahvillere sahip olmayı tercih ettiğini, “uzunca bir süredir eğrinin dış kısımlarına şüpheyle yaklaşmaya” devam ettiğini söyledi.