Advertisement

Son birkaç haftadır ABD’den gelen ekonomik veriler iyileşmeye devam ediyor. Çeşitli rapor ve istatistiklerden bazılarının hükümet kaynaklı olmadığı düşünülürse gerçek yada daha güvenli bir ekonomik iyileşme senaryosundan da bahsedilebilir. Doğal olarak FED’in elinin güçlenmesi ve kolay para politikasında (QE3) azalan iyimserlik beklentileri Borsalarda ve emtia fiyatlarında bir düzeltmeyi de beraberinde getiriyor. Ayrıca, güven arayışı (risk-off) süreci, geçen haftanın satış baskısı, ABD seçim belirsizliği, doların güçlü seyri ve/veya teknik verilerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu gelişmelere rağmen, traderların ekonomik cephede uzun vade işlerin düzelmeye başladığı sanısı yanıltıcı olabilir. Mali uçurum’un (fiscal cliff) piyasalarda tehdit endişesi devam ediyor. Bu baskı hafta ortasına kadar sürebilir seçim sonrası kim kazanırsa kazansın mali uçurum endişesine kadar bir rahatlama rallisi gündeme gelecektir.




MISIR (CBOT)

Genel olarak dünya tahıl stokları düşük, özellikle mısır’ın küresel dönem sonu stokları kırk yılın en düşük seviyesinde, diğer bir anlatımla dünyanın sadece elli günlük stoğu var. ABD Tarım Bakanlığı (USDA) küresel üretim tahminlerini 849 milyon ton ama tüketim rakamlarını 853.3 milyon ton olarak açıkladı. Bu temel veriler çerçevesinde Aralık vadeli mısır fiyatı 849 sent/Bu ile rekor seviyesine yükseldikten sonra Ekim ayında biraz gerileyerek, 7.76 sent/Bu seviyesine (hala ekim aylarının zirvesi) kadar geriledi. Yüksek mısır fiyatının tüketimi frenlemeye başladığı söylenebilir. Ayrıca,  küresel ihracat lideri ABD satışlarının düşmesi ve etanol kullanımını azaltması da mısır fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Son 4 hafta ortalama ABD mısır satışı 120.300 ton. Oysa, USDA tahminlerinde ihracat hedefi haftalık 411.900 ton olarak gösteriliyor. 2012-13 sezonu için mısırdan etanol üretimi USDA tahminleri çerçevesinde geçen yıla kıyasla %10 daha düşük. Bu eğilimin bir süre daha devam edeceğini düşünerek kısa bir değerlendirme yapayım. CBOT mısır fiyatları hafta içinde destekleyici dış faktörlere ve talep artırıcı olumlu ekonomik verilere rağmen fonların ve spekülatörlerin piyasa faaliyetleri ile örtüşmüyor. Bu fonlar potansiyel bir yükselmeye konumlanmak yerine genel bir pozisyon kapatma (likiditasyon) endişesi taşıyorlar. Takas rakamları da bu durumu destekliyor. Açık pozisyon sayısı 16,000 kontrat artarken, trend takip eden fonların taşıdığı uzun pozisyon miktarının 222,932 lot olduğu göze alınırsa ciddi bir likiditasyon riski olarak görülebilir.

 



Mısır fiyatı (CBOT) Ekim ayı boyunca yatay seyir içinde hareketini sürdürdü. Bu tür hareket genel olarak trend yönünde dinlenme olarak algılanır. Diğer bir anlatımla rekor seviyelerden gerileyen mısır fiyatı Ekim ayındaki dinlenme sonrasında bir miktar daha gerileyebilir. Teknik olarak yükselme kanalındaki desteği 735 sent/Bu ihlal edilirse spekülatif pozisyon kapatma süreci hızlanabilir.

Strateji. Aralık vadeli CBOT mısır kontratı 750  sent/Bu seviyesinde satılabilirse, 762 riski ile hedef 677 sent/Bu olabilir.

ALTIN (COMEX)

COMEX altın fiyatı Cuma günü ABD istihdam rakamları ve güçlenen dolar ile iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Rapor ile birlikte yükselen dolar hisse senedi endekslerini ve altın dahil birçok emtia fiyatını sert bir şekilde düşürdü. 1700.0 dolar/ons önemli desteğinin altına sarkan Aralık vadeli altın fiyatı stop loss emirlerinin temizlenmesi ile 1675.0 dolar/ons’a kadar geriledi. Dolar endeksine bakıldığında genel olarak negatif bir teknik resim sergilemesine rağmen, teknik momentum geçen hafta tekrar yükselme beklentisi olanların (bull) kontrolüne geçti. Bu arada NYMEX petrol fiyatı da sert düşüşler sonrası 84.0 dolar/varil’e kadar geriledi. Altın piyasası için dış faktör olarak görülen bu iki anahtar piyasa (dolar endeksi ve petrol) şimdilik altın ve gümüş fiyatını doğrudan etkilemeye devam ediyor.



Altın Fiyatında Beklentilerim

Bir aydır altın fiyatında aşağı eğilimli yatay seyrin yeterli olmadığını ve ancak 100 doların üzerinde bir gerileme ile sağlıklı bir düzeltmenin gerekliliğinden bahsediyorum. 1670-80 arası olarak belirlediğim seviye artık gerçekleşti. Cuma günün sert düşüşü ile düzeltme sürecinde de sonlara yaklaştığımızı söyleyebilirim. Altın fiyatında bugün ve yarın (ABD seçim öncesi) satış baskısı devam edebilir. Teknik olarak sert düşüşün ivmesi devam edebilir. Daha derin bir düzeltme seviyesi olan 1630 dolar/ons teknik radarda görünüyor. Ancak, bugünden itibaren altında düzeltmeye sebep olan olumsuz beklentilerin ortadan kalkarak satış baskısını azaltacağı ve yeni zirvelerin test edileceği mükemmel bir ralli başlayabilir. Zira altın fiyatında nadiren gelişen satın alma fırsatlarından biri ile karşı karşıyayız.

Altın satın satın alınmalı? Külçe, külçe, külçe…

Türev piyasalar, ETF ve benzeri yatırım araçları altın sahipliliği anlamına gelmez. Altın fiyatı yükselse bile karşılığında para birimi olarak kazanç sağlanır. Büyük krizin ortasındayız, farklı görüşlerin yapıldığı bu günlerde ikinci yarısında ne olacağını kestirmek güç. Dolayısı ile sistemik risk tekrar öne çıkarsa para politikaları piyasalarda güven tesis etmeye yetmeyecektir. Böyle bir gelişme, uzun vade açısından külçe yatırımını avantajlı hale getirir. QE3, iyileşen ekonomik veriler ve enflasyon beklentisi bir yana altının geçmişten bu yana güvenli liman özelliğini unutmamak gerekir.
1965’de ABD sürekli dolar bastığı için De Gaulle dolara güvenmiyordu. O zaman 150 milyon dolar tutarındaki külçe altınları Paris’e getirmesi için Fransız donanmasını New York’a göndermişti. (De Gaulle’in bir sonraki seçimlerde kaybetmesinin nedeni budur). Altın sahipliliğini güvence altına almak için günümüzde benzer bir eylem Almanya’da başlatıldı. Alman mahkemesi ABD, Londra ve Paris’te saklanan 150 ton külçe altınını denetlemek istiyor.


Kısa vade altın stratejisi


ABD seçim sonrası genel rahatlama rallisi altın fiyatınıda yükseltebilir. 1700 dolar seviyesi ilk direnç olarak aşılırsa kolayca 1750-1780 aralığına tırmanır. Düşük riskli ama risk/getiri rasyosu yüksek olan bir tasarım “Bull Call Spread”.

Vade sonuna 86 gün kalan Şubat 1680 kullanımlı alım opsiyonu satın alınırken aynı vadeli 1780 kullanım fiyatı olan alım opsiyonu satılır. Stratejinin toplam maliyeti kontrat başına (100 ons) 3.150 dolar kazanç potansiyeli vade sonunda net 6.850 dolar cıvarındadır. Stresi olmayan bu strateji ile oynaklığın artması yada azalması fazla etkili olmayacaktır. (www.atesanaybars.com)