X
YORUM

Bankacılıkta menkulleştirme ve yapılandırmalar

8. Uluslararası Resort Turizm Kongresi kapsamında Antalya'daydık. Kongrede yapılan konuşmalara göre zorlu geçen yılların ardından turizm sektöründe güçlü toparlanma sağlanmış. Akdeniz Bölgesi'nde Ekim-Kasım dönemi doluluk oranları yüksek, fiyatlar ve kalitede eski seviyelere yaklaşılmış. Erken rezervasyonlardaki artış, 2019 yazının daha parlak geçeceğini gösteriyor.

Türkiye'deki bankacılık sektöründe turizme toplamda verilen kredi tutarı 17,5 milyar dolar. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’e göre, bu tutarın 3 milyar dolarını kullandıran Denizbank, Türkiye'de turizmi en çok finanse eden banka konumunda. Her ne kadar bu kredilerin üçte ikisine yakını yapılandırılmış olsa da ülkenin turizm gelirinin 30 milyar doları aştığı göz önünde bulundurulduğunda döviz geliri olan turizm sektörü, bankalar için gözde olmaya devam ediyor.

Ateş ile turizmin yanısıra bankacılık sektöründeki son gelişmeleri de konuştuk. Kuşkusuz yeni dönemde bankacılık sektöründe gözler menkulleştirme ve yapılandırmalarda olacak. Kurdan arındırılarak bakıldığında bankalarda kredi büyümesi bir süredir negatif, sektörde kısa vadeli mevduatlarla uzun vadeli krediler fonlanıyor. Kaynak sıkıntısını aşmak için bankaların aktiflerinde bulunan uzun vadeli kredilerin menkulleştirilmesi gündemde. Konut kredilerinin menkulleştirilmesi işlemini diğer kredi türleri de takip edecek.

Özellikle devlet garantili kredilerin yabancı yatırımcıların ilgisine sunulması gerektiğini savunan Hakan Ateş'in sözlerine kulak verelim:

- TL cinsinden çıkan ve konut kredileriyle seküritize edilmiş menkul kıymetler daha çok iç tüketiciye hitap eden türden, yabancı yatırımcılar için kur riski var. Kamu Özel İşbirliği (KOİ) projeleri, devletin garantisi bulunan, uluslararası arbitrasyona açık projelerin menkulleştirilerek yurtdışına pazarlanması önemli, getirileri iyidir. Bu bizim döviz cinsinden sermayeyi yurtiçine çekmemize yardımcı olacak. Türk bankalarında 50 milyar doları enerjide olmak üzere 100 milyar dolar uzun vadeli finansman var. Mevduatlarımız 2-3 ay vadeli hatta daha kısa onun dışında yurtdışından 5 yıla kadar, ikinci kuşak sermaye ise 10 yıla kadar kredi alabiliyorduk. Bankaların likiditelerini artırabilmeleri için aktiflerinde bulunan uzun vadeli kredileri menkulleştirerek satmaları gelen likiditeyle yeni kredi vermeleri gereği var.


KONUT VE KÖİ KREDİLERİNDE HANGİ BANKANIN PAYI NE KADAR?
TEB Yatırım'ın raporuna göre, Kasım ayı itibariyle mortgage kredilerinin büyüklüğü 193 milyar TL'ye ulaştı. Konut kredilerinde Ziraat Bankası yüzde 23, Halkbank yüzde 16,1, Garanti yüzde 15,3'lük paya sahip. En düşük paya sahip iki banka ise yüzde 9,3 ile Akbank ile Yapı Kredi.

HABERİN DEVAMI

Yazarın Diğer Yazıları

Yatırımcılarda ‘Gelişen İşletmeler Pazarı’ endişesi 24 Aralık 2019 Salı, 16:28:39 Ayakkabı sektöründe neler oluyor? 07 Kasım 2019 Perşembe, 15:37:41 Türk yatırımcıların gözde pazarları 20 Eylül 2019 Cuma, 12:58:37 Türk reel sektöründe Anlaşmasız Brexit korkusu 05 Eylül 2019 Perşembe, 09:15:36 Aracı kurumlarda yönerge endişesi 24 Temmuz 2019 Çarşamba, 13:40:11