Advertisement

Borsa İstanbul, 4 Kasım itibariyle pazar yapısında sınıflandırmaya gitmiş ve likiditenin görece düşük olduğu Gelişen İşletmeler Pazarı'nda (GİP) sürekli müzayede yöntemi ortadan kaldırılarak 'tek fiyat işlem yöntemine geçilmişti. Yeni düzenleme ile Piyasa Yapıcılığı uygulaması GİP'de kaldırılarak diğer pazarlarda da piyasa yapıcılığı isteğe bağlı kılındı.

Uygulamanın yürürlüğe girdiği 4 Kasım tarihinden bu yana Gelişen İşletmeler Pazarı'nda işlem gören 17 hissenin fiyatı ve hacminde yaşanan düşüş dikkat çekici.

Yeni pazar düzenlemeleri ile birlikte 4 Kasım 2019’da yürürlüğe giren GİP şirketlerindeki tek fiyat uygulamasıyla 4 Kasım 2019 tarihinden bugüne kadar yaşanan 10 iş günündeki toplam işlem hacmi ortalaması 7.8 milyon TL’ye kadar daraldı. GİP şirketleri işlem hacimleri Eylül ayına göre %80, Ekim ayına göre %62.5 oranında geriledi. 4-15 Kasım tarihleri arasında hisse fiyatlarında yüzde 30'a varan oranda değer kaybı yaşandı.


Hisselerde yaşanan sert düşüş yatırımcılar tarafında mağduriyet yaratmış durumda. Konuştuğum şirket temsilcileri, 20 bin üzerindeki yatırımcıdan çok sayıda şikayet aldıklarını ve sistemde değişikliğe gidilmesini talep ettiklerini söylüyor.

"YATIRIMCILAR ARAYIP İFLAS MI ETTİNİZ DİYE SORUYOR"

Seyitler Kimya Genel Müdürü Hakan Karakaya, bir çok yatırımcıdan şikayet telefonu aldıklarını söylüyor. Gelişen İşletmeler Pazarı'na aynı zamanda KOBİ Borsası denildiğini kaydeden Karakaya, "Sınırlamalar konmasını doğru bulmuyoruz. Yanlış yapılan işlemler varsa sorumluları bulunsun ve en ağır şekilde cezalandırılsın. Sermayenin tabana yayılmasını önlemek KOBİ'lerin işlerini zorlaştırıyor. Bu şekilde sermaye piyasası araçlarının amacından saptığını düşünüyoruz" açıklamasında bulunuyor.

Mega Polietilen Yönetim Kurulu Başkanı Eda Özhan, sürekli işlem yapılan bir tahtayken, hacmin düşerken hisse fiyatının da oldukça aşağı geldiğini belirterek "Yatırımcılar her gün bizi arayıp neden böyle olduğunu soruyor. İflas mı ettiniz diye soruyorlar. Sermaye arttırmak istiyoruz yapamıyoruz, şirketi büyütmemize engel oluyor. 3 bine yakın yatırımcımız mağdur oldu" diye konuştu.

Özerden Plastik Genel Müdür Yardımcısı Nadi Özerden, şirkete güvenen yatırımcıların bu pozisyona sokulmaması gerektiğini kaydederek yatırımcının zarar gördüğü bir sisteme geçildiğini söyledi.

Özerden, "Karar çıkmadan önce bizden hisse alanların çoğunun bu gelişmelerden haberi yoktu. Hisselerini satmak istedikleri zaman eskisi gibi rahat satabilecekleri bir ortam yok. Küçük ölçekli firmaların borsaya açılmamasını teşvik etme yönünde bir karar varsa o ayrı bir konu" değerlendirmesinde bulundu.

"KOBİ ÖLÇEĞİNDE HALKA ARZLARIN ÖNÜ KAPANDI"

Şirket yöneticilerinin yanısıra piyasadan da şikayetler var. Kararın gözden geçirilmesiyle ilgili Sermaye Piyasası Kurulu'na birkaç kurumdan dilekçe gönderilmiş.

Piramit Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Osmanoğlu, gözaltı pazarındaki şirketler için uygulanan kuralların Gelişen İşletmeler Pazarı için de uygulanmasının yatırımcılar ve şirketler için mağduriyet yaratıcı olduğunu söylüyor.

Bu durumun GİP şirketlerinden kaçışa neden olarak yatırımcıların zararına yol açacağını bildiren Osmanoğlu, düzenlemenin diğer mağduriyet yaratacak kısmının ise bu hisseler için Özkaynağın 0 olup, kredili işlem ya da açığa satışa konu olmaması olduğunu belirtiyor.

Bu kararla KOBİ ölçeğinde halka arzlarının önünün kapandığını kaydeden Osmanoğlu, hiçbir KOBİ şirket sahibinin şirket pay senetleri fiyatının 'karanlık oda emir toplama yöntemi' ile belirlendiği, pay senetlerinin özkaynak oranının 0 olduğu bir pazarda şirketini halka açamayacağını, açmak istese de yatırımcı talebiyle karşılaşamayacağını savunuyor.

Ne yapılabileceği konusunda ise Osmanoğlu şu görüşleri paylaşıyor: "Piyasa yapıcılığı kuralları daha likiditesi yüksek bir Borsa için geliştirilmeli, mevcut Ana Pazar grup 2 pay senetleri içinde yaygınlaştırılmalı. GİP'de işlem gören şirketler mevcuttaki gibi Piyasa Yapıcılık sözleşmeleri var ise Sürekli İşlem Yöntemiyle fiyatlanmalı, ceza niteliğinde 'Tek Fiyat' yöntemi uygulanmamalıdır."