Advertisement

ABD - Çin ticaret savaşı tartışmaları sürerken akıllı telefon pazarında Çin, ABD'ye karşı galibiyetini ilan etti bile.

Küresel akıllı telefon pazarı bir süredir kan kaybediyor. International Data Corporation’ın (IDC) açıkladığı son veriler, pazarda çeyreksel bazdaki düşüşün 6.çeyreğe taşındığını gösterdi.

Bu kan kaybının ardında yatan faktörler neler diye baktığımızda, gelişmiş ülkelerin belli bir doygunluğa ulaşmış olması, yükselen fiyatların etkisiyle tüketicilerin telefonlarını bir üst modele taşıma konusunda eskisi kadar istekli olmamaları ve Çin faktörünü sayabiliriz.

Dünyada akıllı telefon satışlarının yüzde 30'u Çin'den geliyor. Geçen yıl Çin'de akıllı telefon satışlarında yaşanan yüzde 10'luk düşüş, küresel tarafta düşüşü de beraberinde getirmişti.

Gelişmiş ülkelerde giderek azalan talebe karşılık Hindistan, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika'da düşük penetrasyon oranları, hala gidilecek alan olduğunu gösteriyor. 

Dünyanın teknoloji savaşlarına doğru evrildiği noktada, akıllı telefon pazarında da dengelerin giderek değiştiğine şahit oluyoruz. 

Zamanında Nokia ile BlackBerry'i tahtından eden Apple ve Samsung ikilisinin pazar payı kaybederken, Çinli üreticilerin güç kazanması bu durumun en önemli göstergesi.

TELEKOMÜNİKASYON DEVLERİNİN İLK ÇEYREK BİLANÇOSU

İlk çeyrekte pazarda neler olduğuna bakalım. 2019'un ilk çeyreğinde akıllı telefon satışları yıllık bazda yüzde 6,6 oranında düşüşle 310,8 milyona geriledi. Apple'ın satışları yıllık bazda yüzde 30, Samsung'un ise yüzde 8 oranında gerilerken Huawei'in satışları yüzde 50 oranında artış kaydetti. Samsung ilk sıradaki yerini korurken, Huawei ikinciliği Apple'ın elinden aldı.

Yılın ilk çeyreğinde Samsung'un satışları 71,9 milyona, Apple'ın satışları 36,4 milyona geriledi, Huawei'nin satışlarıysa 59,1 milyona yükseldi.

Hakkındaki casusluk iddiaları soruşturmaları ve ABD'deki zayıf varlığına rağmen Huawei'in güç kazanması, Samsung'un önümüzdeki dönemde birinciliği kaptırmaması için daha iddialı olmasını kaçınılmaz kılıyor.

Barcelona'da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde görücüye çıkan 5G destekli katlanabilir telefonlar, kullanıcıların üst modellere geçiş konusunda ikna olup olmadıklarını gösterecek.

ÇİNLÜ ÜRETİCİDEN TÜRKİYE’DE YÜZDE 40 PAZAR PAYI HEDEFİ

Bloomberg HT olarak takip ettiğimiz Dünya Mobil Kongresi, Huawei tartışmalarının gölgesinde geçmişti. Kongrede sorularımızı yanıtlayan Huawei Türkiye Tüketici Elektroniği Grubu Ülke Müdürü Seth Wang, Türkiye'de giderek güçlendiklerini kaydederek yıl sonunda Türkiye’deki pazar paylarının yüzde 40’a ulaşmasını beklediklerini söylemişti.

Cep telefonunda ÖTV düzenlemesinin tartışıldığı fakat henüz hayata geçmediği Şubat ayındaki röportajımızda Wang, Türkiye'de cep telefonunda olası fiyat artışlarına karşılık daha uygun fiyata telefon sunarak süreci dengelemeye çalışacaklarını belirtmişti.

TÜRKİYE’DE AKILLI TELEFON PAZARINDA YERLİLİK ORANI YÜZDE 3’E GERİLEDİ

Malum geçtiğimiz hafta cepte ÖTV düzenlemesi yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre vergi matrahı 640 lirayı aşmayan cep telefonlarından yüzde 25, 640 lira ile 1500 lira arasındaki telefonlardan yüzde 40, 1500 lira üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 vergi alınacak. 

Dünyada telefon pazarının gittiği yönü konuşurken Türkiye'yi es geçmek olmaz. 

Geçen yıl Türkiye'de satılan cep telefonu sayısı 10 milyona geriledi. 2018'de seçim iklimi, kurlarda dalgalanmaya bağlı fiyat artışları ve taksit sınırlama kararı sektörde ciddi daralmaya neden olurken cirolarda yüzde 40'a varan daralmalar yaşandı. Vergi düzenlemesiyle pazarda daha fazla daralma kaçınılmaz. Bu sözler Mobisad Başkanı Mustafa Turnacı'nın açıklamaları. 

Turnacı, toplam ithalatın yüzde 1’ini bile oluşturmayan cep telefonu pazarına yönelik cari açığı artıran sektör algısı olduğunu belirtti.

Daha önce yüzde 12’lere tırmanan yerli markaların pazar payının yüzde 3 seviyesine gerilediğini kaydeden Turnacı’ya göre bu karar, ithal ettiği ürünler nedeniyle yerli markaları da olumsuz etkileyecek.

En çok satılan cep telefonu 1500-2500 TL bandı arasında değişiyor. Yerli markalarımızın da ithal ettiği ürünler var. Yerli markaların da bu karardan olumsuz etkileneceğini düşünüyorum.

Yolcu beraberinde gelen cihazların çoğalmasıyla son dönemde iç pazardan dış pazara yönelim olduğunu kaydeden Turnacı, yolu beraberinde gelen cihazların 700-800 bin bandından 1,5 milyon seviyesine çıktığı bilgisini paylaştı.

Hükümetin yerli ürünleri teşvik ederek ithalatı azaltma çabasında olduğunu biliyoruz. Fakat bu amaçla atılan adımların tersi bir etki yaratması kaçınılmaz.

Dünyanın geneli görece uygun fiyatlı telefon modellerine yönelirken, bizim cep telefonuna erişimi daha pahalı hale getirmemiz ne derece mantıklı tartışılır.