Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de ham petrol stoklarının düşmeye devam ettiğini ve piyasa fazlasının azaldığını göstermesi beklenen resmi stok verisi öncesi varil başına 50 dolar seviyesinin üzerinde tutunuyor.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, öncek altı seansta yüzde 9.6 yükseldikten sonra yüzde 0.4 daha tırmandı. ABD'de Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı verinin, Bloomberg'in anketine göre, petrol stoklarının geçen hafta 3.3 mlyon varil azalarak düşüşünü beşinci haftaya taşıdığını göstermesi bekleniyor. Stoklar Haziran ayının sonundan bu yana 26 milyon varil düştü.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının piyasaya yeniden denge kazandırma ve küresel stokları azaltmaya yönelik çabalarına ilişkin iyimserliğin etkisi ile Mayıs ayından bu yana ilk kez varil başına 50 doların üzerine çıktı. ABD'nin OPEC'ten petrol ithalatı Mayıs ayında önceki aya göre yüzde 2.6 düştü ve gruptan petrol alımı, Suudi Arabistan'ın kısıntıları artırması ile birlikte daha da düşebilir.

Sydney'de CMC Markets analisti Ric Spooner, "ABD stoklarında son haftalarda görülen düşüşün boyutu oldukça yapıcıydı ve piyasa buna tepki veriyor," dedi ve "Ralli şimdi yüksek riskli bir bölgeye doğru hareket ediyor ve fiyatlar daha da yükselirse, kaya petrolü üretimi traderlar için kilit faktör haline gelecek" şeklinde görüş bildirdi.

Eylül vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent yükselerek, Hong Kong saati ile 10:09'da varil başına 50.36 dolara yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 34 altındaydı. Kontrat Pazartesi günü 46 sent ya da yüzde 0.9 yükselerek 50.17 dolardan kapandı.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent yükselerek varil başına 52.88 dolara tırmandı. Eylül vadeli kontrat Pazartesi günü 13 sent yükselerek vadesini 52.65 dolardan doldurdu. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 2.43 dolar primli işlem gördü.