Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın  3 parti liderlerini koalisyon hükümeti kurmaya ikna etme çabaları hâlen bir sonuç vermezken, yetkililerin açıkça konuşmaya başlamasıyla Yunanistan'ın eurodan çıkışı Avrupa'daki borç krizinin merkezine oturdu.

6 Mayıs'ta yapılan seçimlerin sonrasında Yunanistan'daki en büyük memorandum karşıtı parti olan Syriza'nın ulusal birlik hükümetini reddetmesiyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas parti liderleri arasında ara bulmaya çalışıyor. 2.5 yıldır devam eden borç krizin devam ettiği ülke, adım adım yeni bir seçime ve bir zamanlar politika yapıcılar tarafından tabu ilan edilen eurodan çıkış ihtimaline doğru ilerliyor.

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasının öldürücü olmadığını, ancak durumun pek cazip bir şey de olmadığını söyleyen Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyelerinden Patrick Honohan, çıkışın teknik olarak yürütebileceğini, ancak hasar verici olacağını belirtti.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Yunanistan'ın kemer sıkma programlarını yürütmesini isteyen ülkelerin, borç krizindeki ülkeyi euroda tutmaya zorlayamayacaklarını savundu.

Büyüme ve kemer sıkma tartışmaları, yarın bir araya gelecek olan Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel arasındaki görüşmelerin ana maddesini oluşturacak. Bugün bir araya gelecek olan Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın Yunanistan'ın kurtarılması ve geçtiğimiz hafta 4. kez banka kurtaran İspanya'nın durumunu görüşebilir.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları bugün 18:00'de Brüksel'de bir araya gelecek.