Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Realdeki sert düşüşü kontrol altına almaya Brezilya hükümeti, para birimi türevlerinde uygulanan vergiden vazgeçti.

Brezilya'nın yarın kaldıracağı yüzde 1 oranındaki vergi, reali zayıflatmak amacıyla ülkenin vadeliler Borsasındaki dolara karşı pozisyonlarda uygulanıyor. IOF vergisi olarak bilinen uygulama Temmuz 2011'de devreye sokulmuştu.

Ülkenin Maliye Bakanı Guido Mantega, dolardaki güçlenmeyle birlikte, böyle bir engelin devam ettirilmesine gerek kalmadığını belirterek, "Vadeliler piyasasında daha fazla dolar arzının olabilmesi için IOF'i kaldırıyoruz" açıklamasında bulundu.

Realdeki düşüşü kontrol altına almaya çalışan Brezilya, 2010'da Mantega'nın "kur savaşları" olarak nitelediği poltiikalardan ülkenin kendisini savunmak için devreye soktuğu politikaları kaldırıyor. ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını azaltacağı spekülasyonuyla dolar dünya genelinde güçlendi.

Bunun FX piyasalarındaki güveni geri kazanmaya yeterli olup olmayacağınından emin olmadığını söyleyen Gradual Investimentos'un başekonomisti Andre Perfeito, oyun kurallarının çok sık değiştiğini bu nedenle de yakın zamanda yeni kuralların gelip gelmeyeceğini de bilemediğini aktardı.