Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de dış ticaret açığı Mart ayında 6 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Bu durumda ithalatın rekor düzeyde artması ve Batı Yakası'ndaki ticari faaliyetlerin yeniden normale dönmesi etkili olduğu belirtiliyor.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün açıkladığı rakamlara göre ticaret açığı Şubat'taki 35.44 milyar doların ardından Mart'ta yüzde 43.1 artarak 51.4 milyar dolar oldu. Bu 18 yılın en büyük artışı oldu. Açık Bloomberg anketindeki en yüksek tahminin dahi üstünde gerçekleşti. İthal gıda ürünleri, sermaye malları ve tüketici ürünlerinin alımı rekor seviyelere ulaşırken, petrol talebi azaldı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 41.7 milyar dolar olmuştu.

Konteyner gemileri Mart ayında daha önceki aylarda yaşanan grevlerin sona ermesi ile birlikte Batı Yakası'ndaki limanlara akın etti. Öte yandan sabit istikrar artışı ve ücretlerdeki hafif toparlanma, güçlü dolarla birlikte ithal ürünlere talebi artıran etkenler oldu.

PNC Financial Services Başekonomisti Stuart Hoffman "Verideki büyük artış limanların yeniden açılmasından kaynaklandı. Kıyıda bekleyen tüm gemiler Mart'ta yüklerini boşalttı" diye konuştu.