Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Suudi Arabistan, Rusya ve diğer petrol üreticilerinin arzı dondurma görüşmelerinin zamanına dair belirsizlikle petrol fiyatları 3 ayın zirvesinden indi.

Reuters'in 20 Mart'ta görüşmenin olası olmadığını açıklamasıyla vadeli kontratlar New York'ta %2.4 kadar düştü. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak dün yaptığı açıklamada büyük üreticiler arasındaki görüşmenin tarihinin belirsiz olduğunu söylemişti.

Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi ve varlık alımını artırma kararının ardından fiyatlar yükselmişti.

Nisan vadeli ABD tipi ham petrolün varil fiyato 45 sent veya %1.2 düşerek 37.84 dolar oldu. Kontrat dün 38.29 dolarla 4 Aralıktan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Mayıs vadeli Brent petrol ise 84 sent veya %2.1 düştü ve 40.23 dolardan işlem gördü. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 74 sent primli işlem gördü.

Petrol, geçen ay 12 yılın en düşük seviyesine indikten sonra, güçlenen talep ve ABD'de üretimin azalmasının küresel arz fazlasını azaltacağı spekülasyonuna bağlı olarak, bu yılki kayıplarını geri aldı. 

New York'taki LPS Partners'tan Michael Hiley "İran üretim kesintisi düşünmüyoe ve bu da fiyatları aşağı çekiyor. Piyasalar OPEC ve OPEC dışı ülkeler arasında bir nevi anlaşma olmasını umuyor" açıklamasını yaptı.

(18:00'de güncellendi)