Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

Petrolün ayı piyasasına girmesinin ardından küresel büyümeye dair endişelerin yeniden alevlenmesi sonucu dünya genelinde hisse senetlerindeki satışların etkisiyle yatırımcıların riskten kaçınması, ABD hisse senetlerini dört haftanın en büyük düşüşüne yolladı. ABD hazine tahvilleri kayıplarını sildi, altın yükseldi ve yen güvenli liman talebiyle yükseldi.

S&P 500 Endeksi, Brexit sonrası en büyük kaybını gerçekleştirirken, Dow Jones Sanayi Endeksi'nin kayıp serisi yılın en uzunu olan yedinci günü buldu. Perakendeciler, tüketici verisiyle birlikte geriledi. Avrupa hisse senetleri 6 Temmuz'dan beri en büyük düşüşünü kaydetti. Yen, hükümetin mali planının yatırımcıları etkilememesi üzerine dolar karşısında üç haftanın yükseğine geldi. Hazine tahvilleri yükselirken, petrol ayı piyasası içindeki düşüşlerini derinleştirdi.

Küresel hisse senetlerindeki dört haftalık yükseliş, ham petrolün Haziran'dan beri yüzde 22 düşerek küresel büyümeye dair endişeleri yeniden alevlendirmesiyle birlikte Avrupa bankalarının bilançolarının gücü inceleme altına alınmasıyla düştü. Dünya genelindeki merkez bankaları ve hükümetler büyümeyi desteklemek için teşvik ile cevap verdi. Avustralya kredi faizini düşüren son ülke olurken, Japonya ise hükümet harcamaları paketi beklentileri karşılamadı.

Indiana, Pennsylvania'da Stewart Capital Advisors LLC başkanı ve baş yatırım yetkilisi Malcolm Polley, "Piyasaların yukarı çıkması için hiçbir neden yok." dedi ve "Kar sezonu karışıktı, petrol zayıfladı. Görünüşe göre yatırımcılar şaşkın." diye konuştu.

- Hisse Senetleri

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.6 düşerek 2,157.07 seviyesine geriledi ve 13 Temmuz'dan beri en düşük kapanışını kaydetti. Endeks son 12 seanstır kapanışta yüzde 0.5'ten büyük bir aralıkta oynamadı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.6 düşerken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 geriledi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 düştü.

- Para Birimleri

Yen, hükümetin 4.6 trilyon yenlik paket açıklamasının ardından yüzde 1.5 sıçrayarak dolar başına 100.85 seviyesine geldi.
Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.6 düşerek, altıncı günde beşinci defa değer kaybetti.

Pound, İngiltere Merkez Bankası'nın Brexit'in ardından ikinci faiz kararı toplantısı öncesinde yükseldi.

- Emtia

Batı Teksas petrolü, yüzde 1'den fazla olan kazançlarını silerek varil başına 40 doların altına geriledi. Dün ise 18 Nisan'dan beri en düşük seviyesinde kapanmıştı. Eylül vadeli Batı Teksas petrolü yüzde 1.4 düşerek varil başına 39.51 dolara geriledi. Kontrat Haziran'da ulaştığı yükseğinden yüzde 22 düşerek, ayı piyasasına girdi.

Altın, yüzde 1 değer kazanarak ons başına 1,372.60 dolara ilerledi ve Temmuz başlarından beri en uzun kazanç serisine yöneldi.

 

(23:10'da güncellendi)