Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı William Dudley, Fed'in faiz artırımlarının yumuşak inişi amaçladığını ve ABD ekonomisinin kademeli politika sıkılaştırması ile "oldukça iyi" başa çıkabileceğini söyledi. Williams'ın çalışma arkadaşı James Bullard ise bu güveni paylaşmıyor.

St. Louis Fed Başkanı Bullard, Cuma günü Memphis, Tennessee'de basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Fed'in gelecekteki faiz artırımlarına ilişkin projeksiyonunu işaret ederek, "Bunun potansiyel olarak aşıırı yüklenme olduğunu düşünüyorum," dedi ve "Eğer amaç enflasyonu hedef yakınında tutmak ve enflasyonu yüzde 4.5 ile yüzde 5 arasında tutmak ise, faizi bu denli hızlı artırmaya gerek yok" şeklinde görüş bildirdi.

Fed 15 Mart'taki toplantısında, işsizlik oranını yüzde 4.7'ye düşürürken enflasyonu yüzde 2 olan hedefe doğru yükselten ılımlı büyüme ortamında, faiz artırımına gitti ve yetkililerin medyan tahminine göre bu yıl iki tane daha faiz artırımı beklediklerini gösteren projeksiyonları açıkladı.

Bullard, "İçinde bulunduğumuz durumda önceden adım atma ihtiyacında değiliz," dedi ve "Çalışma arkdaşlarımdan bazıları, enflasyou ve işsizliği bulunduğu yerde tutmak için hızlı gidilmesi gerektiğini düşünüyor gibi görünüyor. Bunun yapılmak zorunda olduğunu düşünmüyorum. Sanırım daha fazla bekle-gör konumunda kalınabilir" şeklnde konuştu.

Kademeli Artış

Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi son dönemde sıçrama yaparak Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.9 artış gösterirken, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen gösterge bir yılı aşkın süredir yüzde 1.6 ila yüzde 1.7 seviyelerine sıkıştı.

Bullard'ın bu yılki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantılarına oy hakkı bulunmuyor ve Mart ayında, Bullard, 2017 yılında yalnızca bir kez 25 baz puanlık bir artış olacağı tahmininde bulundu. Böylece Fed, Bullard'ın tahminine göre, bu yıl başka artırıma gitmeyecek.

New York Fed Başkanı olarak sürekli oy kullanma hakkına sahip Dudley, kendi yolunun biraz dışına çıkarak, Fed'in faizi çok kademeli bir şekilde artırmakta olduğunu ve "sert" hareket yapmamak için büyük dikkat sarfettiğini belirtti.

Dudley, City University of New York'un York College'inde öğrencilere yaptığı konuşmada, "Faizi birazcık artırarak, yani genişlemeden birazcık çıkarak, yumuşak inişi başarabilme ve ekonomiyi istihdam ve enflasyon bazında bulunduğu yerde tutabilme ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Dudley, "Bu yüzden bu hareket hassas bir ayarlama. Çok sert bir hareket değil. Bunun uygun ve gerekli olduğunu düşünüyoruz, ancak ekonominin buna iyi bir uyum gösterebileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Dudley'e özellikle kaç tane faiz artırımı taraftarı olduğu sorulmadı, ancak New York Fed Başkanı'nın bu konuda Başkan Janet Yellen'a yakın olduğu düşünülüyor. Her ikisi de bu yıl muhtemelen iki faiz artırımı taraftarı.