Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük tüketicisi ABD'de akaryakıt talebinin zirve yaptığı yaz döneminin sonunun yaklaşması ile birlikte, özel sektörün açıkladığı verinin petrol stoklarının arttığını ve bunun sonucu mevsimsel olarak son 30 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam ettiğini göstermesi sonrası tekrar düşmeye başladı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günkü yükselişin ardından yüzde 1.3 kadar düştü. Özel sektörün fonladığı Ameriikan Petrol Enstütüsü'nün verilerine göre, petrol stokları geçen hafta 4.46 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak olan resmi stok verisinin, yaz araç kullanma döneminin sona erdiği 5 Eylül'deki Emek Günü'ne yaklaşılması ile birlikte, düşüş göstermesi bekleniyor. Irak Petrol Bakanı Jabbar Al-Luaibi, ulusal gelirin artması için, uluslararası şirketlerden üretimi artırmalarını istedi.

Petrol, ayı piyasasına girmesinden üç hafta sonra, Perşembe günü boğa piyasasına girdi. Fiyatlar, kısmen Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin gelecek ay yapacağı gayrıresmi görüşmelerde piyasayı desteklemeye yönelik bir adım atacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. İran Cezayir'deki gayrıresmi görüşmelere katılacağını doğruladı ve Reuters'in haberine göre, fiyatları güçlendirmeye yöneli hareketleri destekleyebileceğine ilişkin olumlu işaretler yolluyor.

Sydney'de Fat Prohets kaynak analisti David Lennox, "ABD'de petrol stokları halen yüksek ve yoğun araç kullanma dönemi sona ermek üzere. Bu nedenle mevsimsel bir gevşeme göreceğiz," dedi ve "OPEC, somıt bir adım atmaksızın, muhtemelen petrol fiyatlarını desteklemeye yönelik konuşmalardan rahatlık hissedecek. Bu görüşmelere daha bir ay var" şeklinde görüş bildirdi.

Ekim vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 64 sent düşerek varil başına 47.46 dolara kadar indikten sonra Hong Kong saati ile 10:00'da 47.66 dolara geldi. Kontrat Salı günü 69 sent yükselerek 48.10 dolardan kapandı. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 46 altında.

Ekim vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 48 sent ya da yüzde 1 düşerek varil başına 49.48 dolara kadar geriledi. Fiyatlar Salı günü yüzde 1.6 tırmanarak 49.96 dolardan kapandı ve iki günde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.95 dolar primli işlem gördü.