Advertisement

Geçen sene Bloomberg 'in analiz etmiş olduğu 93 önemli Borsa arasında İMKB Dolar bazında en kötü performans gösteren 86. borsa olmuş. Dolar bazında % 36 kaybettiren İMKB'den daha kötü performans gösteren borsalar; Rusya ile ilişkileri gerilen ve notu düşürülen Ukrayna (-% 40), Arap Baharı'nın yakıp geçtiği Mısır Borsası (-% 51) ve batma noktasında olan Yunasitan Borsası (-% 53) Bu rakamlara bakıldığında İMKB'nin geçen sene yatırımcısını ne kadar üzdüğünü daha net anlayabiliyoruz.

Peki bu sene nasıl başladı?

Aynı ülkelere bu sene baktığımızda ise çok farklı bir resim görüyoruz. Yine aynı 93 ülkeyi ABD Doları cinsinden kıyasladığımızda İMKB'nin bu sefer en iyi performans gösteren 6. borsa olduğu ortaya çıkıyor. İMKB 100' ün yıl başından bu güne kadar ABD Doları cinsinden performansı % 26. Bu listede ilk sırada % 50 ile petrol zengini Venezuella Borsası'nı, % 42 ile geçen senenin yaralarını sarmaya çalışan Mısır Borsası'nı ve % 27 ile Vietnam Borsalarını görüyoruz. Petrol ve doğalgaz fiyatlarından en fazla yararlanan Rus Borsası'nın % 24 ile, Avrupa'nın lider ülkesi Alman DAX endeksinin % 23 ile iMKB'nin gerisinde kaldığını görüyoruz.

Peki diğer Türk varlıklarında da benzer bir pozitif ayrışma var mı?

İşte konunun enteresanlaştığı yer de burası. Aşağıda Türk Lirası'nın ve diğer gelişmekte olan ülke kurlarının 2011 yıl boyunca ve 2012 şu ana kadar olan ABD Doları'na karşı getirilerini bir göz atalım.

                                    2011        2012 şu ana kadar

Güney Afrika Randı       -%18            +%6,75

Türk Lirası                   -%17,5         +%3,80

Hindistan Rupisi           -%15,7         +%5,95

Macar Forinti               -%14,5           +11,30

Meksika Pesosu          -%12,15         +8,57

Brezilya Reali              -%11,60         +0,55

Görüleceği gibi geçen senenin ABD Doları'na karşı en fazla kaybettiren kurlarından olan Türk Lirası'nın bu seneki performası da çok göz kamaştırıcı değil. Brezilya Real'inden sonra en ABD Doları'na karşı en kötü performans gösteren 2. kur.

Bu grafiğin bir benzerini ülke risklerini gösteren CDS'ler için de yapabiliriz;

                       Mart 2011       Mart 2012  % Değişim

Macaristan         L+ 287            L+ 510        +%76

Romanya          L+265              L+300         +%28

Türkiye             L+165              L+210         +%26

Polonya            L+145              L+165         +%12

Rusya               L+135              L+160         +%17

Güney Afrika      L+130             L+150         +%15

Brezilya             L+115              L+115         0

 

CDS yani ülke risk primlerine baktığımızda da geçen seneye göre Türkiye ülke risk priminin Macaristan ve Romanya'nın arkasında yüzde olarak en fazla bizde arttığını görüyoruz. "BB+" notuna sahip olan bir ülke olarak Türkiye'nin CDS priminin son derece düşük olduğunu ve bunun piyasalara duyduğu güvenin bir göstergesi olarak kabul etmekle beraber geçen seneden bugüne % 25'lik bir artış olması da dikkate alınması gereken bir başka konu.

Peki İMKB neyi fiyatlıyor?

İşte 100 puanlık uzman sorusu. Ne Türk Lirası'nda yaşanan sınırlı toparlanma, ne yine tahvil faizlerindeki benzer sınırlı iyileşme, ne de CDS primleri iMKB'nin yıl başından beri gösterdiği performansı açıklamaya yetmiyor. DolayısıYLA aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi orta ve uzun vadede her zaman tutan İMKB-TL-Faiz dengesine dikkatli bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Grafikte görüleceği gibi zaman zaman gecikmeli de olsa İMKB'nin Türk Lirası ve Tahvil piyasasının ortak fiyatladığı iyimser ya da kötümser senaryoya katıldığını görüyoruz. Grafikte görülen ise kur ve faizin daha muhafazakar, temkinli bir iyileşme, İMKB'nin de çok daha olumlu bir senaryoyu satın aldığı. Bakalım tarih tekerrürden ibaret olacak ve İMKB diğerlerinin işaret ettiği hikayeye dönüş yapacak mı?