X
HABERLER

2018'de küresel piyasaları ne bekliyor?

Küresel piyasalara 2017 yılında damgasını vuran iyimser havaya rağmen yatırımcıların önümüzdeki yıl karşı karşıya olacağı pek çok risk mevcut

ABD Başkanı Trump'ın twitter hesabından yaptığı açıklamalarla, rekor seviyelere ulaşan hisselerle ve bitcoin balonuyla geçen 2017 yılı sona eriyor. 

2018 yılına girilirken, yukarı yönlü hareketini istikrarlı bir şekilde sürdüren varlıklar ve azalan volatilite, piyasalarda yeni normal oldu. Küresel büyüme gücünü korurken varlık sınıflarına ilişkin iyimserlik, hüküm sürmeye devam ediyor. Yine de, yatırımcılar, önümüzdeki 12 ay boyunca sayısız riskle karşı karşıya olacak.

Piyasalarda yüksek öneme sahip temalar şöyle;

Yavaşlayan Kredi Rallisi

“Çöp tahvil” krizi konusunda endişe duymak için henüz erken olduğu, yatırımcıların hem yüksek getirili hem de yatırım yapılabilir seviyedeki tahvillerden elde ettikleri kar ile birikte doğrulandı. Ancak, 2018 yılında bu piyasaları yukarı yönlü potansiyel harekete yönelik pek çok risk bekliyor. Önümüzdeki yıl, Fed, bilanço küçültmeye başlayacak, Avrupa Merkez Bankası tahvil alımlarından kademeli olarak çıkacak ve beklentiler, enflasyonun nihayet artabileceğini gösteriyor. 

Bank of America Merrill Lynch'in Aralık ayında yayınlanan anketine katılan kredi yatırımcıları, potansiyel olarak oluşan balonu, bu varlık sınıfına yönelik en büyük risk olarak tanımladı. Daha yüksek enflasyon ve artan tahvil faizleri de arkadan gelen riskler olarak gösteriliyor. Bloomberg'in derlediği veriye göre, yatırımcılar, Aralık'ta 14 aydır ilk kez kurumsal kredileri takip eden ETF'lerden (exchange traded fund) paralarını çekti. 

İş Döngüsüne Yönelik Riskler

Bloomberg Intelligence ve Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu tarafından derlenen veriye göre, ABD ekonomisinin 2018'in ilk çeyreğinde büyüme hızını koruyabilmesi durumunda, modern tarihteki ikinci en büyük genişleme dönemine girilecek. 

Bu durum, piyasalara iyimserlik getirerek küresel ekonomileri yukarı yönde destekliyor. Citigroup'un büyük ekonomilerden oluşan Ekonomik Sürpriz Endeksi, analist beklentilerini aşan veri yığınının ardından 2010'dan bu yana geldiği en yüksek seviyenin hemen altında seyrediyor. 

Yatırımcılar, önümüzdeki yıl, finansal aşırı ısınmaya ve Amerika'daki kurumsal şirketlerin kaldıraçlanmış bilançolarına yönelik risklere bağlı olarak iş döngüsünün sürdürülebilirliğini değerlendirmek durumunda kalacak. 

Seçimler

Yükselen küresel büyüme, Fed'in parasal sıkılaşmaya olan temkinli yaklaşımı ve daha zayıf bir dolar, gelişen piyasa para birimlerini ve hisselerini 2017 yılında sekiz yılın en büyük kazancını sağlama konusunda destekledi. Ancak, bir yandan, gelişmiş ülkelerden son 10 yılın en büyük parasal sıkılaşması beklenirken, bu dengenin bozulması uzun sürmeyebilir. 

Yatırımcılar, ayrıca, pek çok ülkede gerçekleşecek seçimleri takip edecek. Rusya gibi ülkelerdeki oylamaların sonucu tahmin edilebilirken, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde yapılacak seçimler çekişmeli geçecek.

Euro Rallisi

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

Vadeli elektrik ve gaz piyasalarında 2024 yılı ücretleri belirlendi 30 Aralık 2023 Cumartesi, 21:35:21 Enflasyon düzeltmesinin detayları belli oldu 30 Aralık 2023 Cumartesi, 20:47:11 2024’te geçerli olacak vergi ve harçlar belirlendi 30 Aralık 2023 Cumartesi, 21:32:05 Tethys ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında işbirliği 30 Aralık 2023 Cumartesi, 18:20:15 Spot piyasada elektrik fiyatları (30.12.2023) 30 Aralık 2023 Cumartesi, 14:52:14 Türk-İş yoksulluk sınırı 47 bin lirayı aştı 30 Aralık 2023 Cumartesi, 11:57:38