Esin Güral Argat: İhracatta böyle daralma görmedim
-
Türk cam ve seramek sanayisinde 26 yıllık ihracat geçmişinde ilk kez bu kadar keskin bir daralma gördüğünü belirten Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve GÜROK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, "Önceden bir yer kapanırsa biri açılırdı. Şimdi tüm Avrupa birden daraldı. Avrupalı'nın harcamama tercihine bir de Çin'in raflara çok agrafis girmesi eklendi" diye konuştu.
-
KUTSO'nun, kentin uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik geleceğine yönelik stratejik politikalar ve proje önerilerini içeren Kütahya Kalkınma Planı'nı paylaşan Esin Güral Argat, ilin büyüme patikasını onarmak ve yüksek katma değerli kulvara taşımak için üç kritik kaldıraç alanı, altı ayaklı bir dönüşüm planı ve seramik, bor, elektrikli araçlar ile turizmden oluşan odak sektörlerin belirlendiğini belirtti.
OLCAY BÜYÜKTAŞ
Türkiye'de bulunan 186 ticaret ve sanayi odası arasından tek kadın başkan olarak görev yapan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve GÜROK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, kentin uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik geleceğine yönelik stratejik politikalar ve proje önerilerini içeren Kütahya Kalkınma Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.
Kalkınma planına dair önemli noktaları aktaran Esin Güral Argat, bir grupu gazetecinin sanayi üretim, teşvikler, finansman, döviz kuru, turizm ve hatta Fenerbahçe'ye dair sorularını da yanıtladı.
Grup olarak geçen yıl da yüzde 80-85 kapasite ile çalıştıklarını dile getiren Esin Güral Argat, ülkenin ihracat kabileyetinin yüksek olmasına karşın ihracat pazarlarında bu yıl ciddi bir daralama ile karşı karşıya geldiklerini söyledi.
"Bu yıl olağanüstü bir daralma hissediyoruz. Bu sene bu kadar daralmayı öngörmedik" diyen Esin Güral Argat sözlerini, "Biz 25-26 yıldır cam sanayinin içindeyiz, 26 yıldır görmedik, hatta hiçbir dönemde böyle bir şey görmedik. Dünya pazarlarından bahsediyorum; her seferinde bir pazar açılır, biri kapanırsa birini bulurduk her seferinde. Ama Avrupa’da olağanüstü bir daralma söz konusu. Ayrıca bizim zaten bir de kur faktörümüz var. Bunlara bir de Çin diye bir faktör eklenmiş durumda. Çin özellikle çok agresif olarak raflara iniyor. Dolayısıyla biz rekabetçi fiyatlama yapamıyoruz Türkiye’de. Bunu kendi kurumum adına söylemiyorum Türkiye olarak rekabetçi fiyat veremiyoruz" şeklinde sürdürdü.