X
HABERLER

AB ve ABD Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in ifadesini istedi

Facebook’un kullanıcı bilgilerini sızdırdığı ile ilgili haberler sosyal medyanın güvenilirliğine yönelik tartışmaları yeniden gündeme getirdi

Facebook’un kullanıcı bilgilerini sızdırdığı ile ilgili haberler sosyal medyanın güvenilirliğine yönelik tartışmaları yeniden gündeme getirdi. AB Komisyonu ve ABD Kongresi yetkilileri Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in konuyla ilgili olarak bizzat ifade vermesini istiyor.

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketi olarak bilinen Facebook’un, Kasım 2016’da gerçekleşen ABD seçimlerinde Donald Trump’ın başkanlığını destekleyen veri analiz şirketi Cambridge Analytica’ya 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerine izinsiz erişim sağladığına yönelik tartışmalar giderek yoğunlaşıyor. İddiaların gündeme gelmesiyle şirket hisselerinde yaşanan sert düşüşler teknoloji sektörünü de etkisi altına aldı. Başta ABD olmak üzere İngiltere ve pek çok Avrupalı ülkede yetkililer Facebook’un elinde bulundurduğu kullanıcı bilgilerini gerektiği hassasiyette koruyup korumadığını sorgulamaya başladı. Yetkililer sosyal medya şirketlerinden kullanıcı bilgilerinin korunduğuna yönelik denetlenebilir mekanizmalar geliştirmelerini istiyor.

ABD KONGRESİ’NE DE BEKLİYORUZ

Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre Avrupa Parlamentosu başkanı, AB parlamenterlerinin verilerin kötüye kullanılıp kullanılmadığını araştıracağını ve iddiaların vatandaşların gizlilik haklarının kabul edilemez bir ihlali olduğunu söyledi. ABD cephesinde ise yetkiler konuyla ilgili olarak şirket avukatlarının değil artık şirketin kurucusu Mark Zuckerberg’in ABD Kongresi’ne hesap vermesini istiyor. Gerek Facebook ve gerekse İngiliz şirket Cambridge Analytica ise kendilerine yönlendirilen suçlamaları geri çeviriyor. Ancak Cambridge Analytica’nın eski çalışanı Christopher Wylie’nin, şirketin 50 milyon Facebook hesabından gizli bilgiye erişim sağladığını ve bu bilgilerin ABD başkanlık seçimleri ve Brexit referandumunda kamuoyunu etkilemek için kullanıldığı yönündeki açıklamaları son yıllarda yapılmış ve gelecekte de yapılacak seçimleri de şüpheli hale soktu.

DAHA ŞEFFAF OLUN

Yaşanan gelişmeler sosyal medya kuruluşlarının tartışmalı reklam politikaları ve veri toplama uygulamalarını da yeniden gündeme taşıdı. Buna göre sosyal medya kuruluşları gerek mesajlaşma ve gerekse fotoğraf veya video kayıtları sayesinde kullanıcıları hakkında büyük miktarda veri topluyor. Ancak bu verilerin daha sonra hangi amaç için kullanıldığı ise denetlenemiyor. Dünya çapında siyasi çevreler bireysel hakların yasa çerçevesinde korunup korunmadığını anlamak için sosyal medya şirketlerini aynı kullanıcılarından talep ettikleri gibi daha şeffaf hale getirmeyi planlıyor.

FACEBOOK HİSSELERİ 2 GÜNDE YÜZDE 9.2 DEĞER KAYBETTİ

HABERİN DEVAMI

İlginizi Çekebilir

“Yapay zekada verimlilik artışı şuan en çok konuşulan konulardan biri” 17 Aralık 2023 Pazar, 23:18:54 UBS/Ermotti: Enflasyonun kontrol altına alındığına ikna olmadım 17 Aralık 2023 Pazar, 13:35:21 Carry-Trade’in yeni gözdesi Türkiye mi? 17 Aralık 2023 Pazar, 09:55:04 Çin'in fosil yakıt üretimi ve ithalatı 11 ayda arttı 17 Aralık 2023 Pazar, 09:42:58 Ekonomi ve siyaset gündemi - 17 Aralık 2023 17 Aralık 2023 Pazar, 09:38:32 Spot piyasada elektrik fiyatları (16.12.2023) 16 Aralık 2023 Cumartesi, 16:02:43