ABD, Çin'e parasının değerini artırma çağrısında bulundu
-
ABD G20 toplantısı sonrası Çin'e para biriminin değerini artırma çağrısında bulundu
ABD, Seul'deki G20 toplantısında döviz kurları konusunda bir anlaşmaya varılamamasının ardından programlanan, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun Ocak ayındaki Washington ziyareti öncesinde, Çin'e para birimi yuanın değerini artırması için çağrıda bulundu.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Thomas Donilon Japonya'nın Yokohama kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin Devlet Başkanı Hu'nun ABD ziyaretinin Çin'in döviz kuru reformu konusundaki ilerlemesinin hızının tam olarak ne kadar olduğunu belirlemek için önemli bir zaman olduğunu söyledi. Donilon, Çin'in adımlarının hızının "egemen bir karar" olduğunu ve ABD'nin bunu açık bir şekilde bekleyeceğini söyledi.
ABD'nin Çin'e hızlı hareket etmesi konusundaki baskısı, Başkan Obama'nın Seul'deki G20 toplantısında Çin'in politikalarını eleştirerek, yuanın "değerinin düşük tutulduğunu" işaret etmesinin ardından geldi.
Küresel iyileşmeyi tehlikeye sokan ekonomik dengesizlikler üzerinde bir çözüme ulaşmayı başaramayan liderler, Çin'in mi yoksa ABD'nin mi politikalarının suçlanması gerektiğine dair tartışmalar yaptı.