ABD'de tarım dışı istihdam beklentinin altında kaldı
-
ABD'de Mayıs ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Veriler ülkede tarım dışı istihdam verisinin ekonomist beklentilerinin altında kaldığına işaret ederken, ülkede işsizlik oranı yüzde 6,1'den yüzde 5,8'e geriledi.
ABD ekonomisinde tarım dışı istihdam artışı Mayıs ayında 559 bin oldu.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Mayıs ayında ülkede tarım dışı istihdam artışının 675 bin olması yönündeydi. Bir önceki ay tarım dışı istihdam artışı 266 binden 278 bine revize edildi.
Verilere göre ülkede saatlik kazançlar Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0,5 artış kaydetti. Nisan ayında bu veri yüzde 0,7 olmuştu. Yıllık bazda bakıldığında Mayıs'ta ortalama saatlik kazançlarda artış yüzde 2 oldu. Önceki ay yıllık artış yüzde 0,3 olarak kaydedilmişti.
Ülkede işsizlik oranı Mayıs'ta yüzde 5,8 oranına geriledi. İşgücüne katılım oranı ise Mayıs ayında yüzde 64,6 oldu.
Biden: ABD ekonomisi krizden çıkıyor
Verilerin yayınlanmasını takiben ABD Başkanı Joe Biden bir değerlendirmede bulundu.
Biden göreve geldiklerinden bu yana 2 milyon istihdam yarattıklarını belirtti. "İstihdam verisi ekonomide sağlanan ilerlemeyi gösteriyor" diyen Biden istihdamda gelişme sinyalleri olduğunu da söyledi. Biden, "ABD ekonomisi 100 yılın en kötü krizinden çıkıyor. Dünyada hiçbir ülkede istihdam bizim kadar hızlı artmıyor" diye konuştu.