ABD'deki Türk lojistik firma yöneticileri: Sıkıntı hala devam ediyor
-
ABD'de hizmet veren Türk lojistik firma yöneticileri, pandemiyle başlayan ve hala devam eden ABD tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıları Bloomberg HT'ye anlattı. Yöneticiler, lojistik maliyetlerinin zirve seviyelerde olduğuna dikkat çekerken sektördeki sıkıntıların devam edebileceği tahmininde bulundu
ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ
ABD'de hizmet veren Türk lojistik firma yöneticileri, pandemi ile beraber başlayan ABD'deki tedarik zincirindeki son gelişmeleri Bloomberg HT’ye anlattı.
Barsan Global Lojistik CEO’su Uğur Aksu bu yılın ilk çeyreğinde perakende rakamlarının düşüş göstermesinin bir nedeninin Çin’deki tekrar kapanma olduğunu söyledi. Aksu, biriken mal yüklemeleri ve servis bozukluğu nedeniyle arzın talepten fazla olduğunu dile getirdi.
”Lojistik maliyetlerinin zirvesindeyiz”
Ancak şu anda piyasada bilhassa gıda, inşaat, ev dekorasyonu gibi birçok perakende tüketiminde talep azalması yaşandığını belirten Aksu, armatörlerin de talep azalsa bile fiyatları yüksek tuttuklarının altını çizdi. 2008'deki gibi bir kriz yaşanmasını beklemediğini söyleyen Aksu, “lojistik maliyetlerinin şu an zirvesindeyiz ama düşmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Uğur Aksu, ABD’deki GSMH'nin ve şirketlerin bilançolarının güçlü olduğunu belirterek ABD ekonomisinde büyük bir durgunluk beklemediğini söyledi. Aksu, ABD'nin 18 ayda yaklaşık 13.5 trilyon dolar parayı da piyasaya dağıttığını belirterek, FED'in arttırdığı faiz oranları ile piyasa korku vererek talebi azaltmaya çalıştığını söyledi. Aksu ayrıca, Biden yönetimin bazı ürünlerde Çin tarifelerini kaldırmasının büyük hata olacağını belirterek, “bu durum Çin’i daha da güçlü hale gelecek” açıklamasında bulundu.