ABD, Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkıyor
-
ABD Başkanı Donald Trump, COVID-19 salgınını ve diğer uluslararası sağlık krizlerini kötü yönettiğini söyleyerek ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, küresel sağlık kuruluşunun COVID-19 salgınını ve diğer uluslararası sağlık krizlerini kötü yönettiğini söyleyerek ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden çıkacağını söyledi.
Trump, DSÖ'nün "DSÖ üye ülkelerinin uygunsuz siyasi etkisinden" bağımsız hareket etmekte başarısız olduğunu ve ABD'den Çin gibi diğer büyük ülkelerin sağladığı meblağlarla orantısız olan "haksız yere ağır ödemeler" talep ettiğini söyledi.
Trump, ikinci dönemine başlamasından kısa bir süre sonra çekilmeyle ilgili bir yürütme emri imzalarken "Dünya Sağlık Örgütü bizi dolandırdı, herkes ABD'yi dolandırıyor. Bir daha böyle bir şey olmayacak" dedi.
Bu hareket, ABD'nin 12 ay içinde Birleşmiş Milletler sağlık kuruluşundan ayrılacağı ve çalışmalarına yönelik tüm mali katkıları durduracağı anlamına geliyor. ABD, DSÖ'nun en büyük finansal destekçisi olup, toplam finansmanının yaklaşık %18'ini sağlıyor. DSÖ'nun 2024-2025 için en son iki yıllık bütçesi 6,8 milyar dolardı.