Bloomberg HT Haberler Alman otomotiv devleri Trump'la pazarlık masasında
HABERLER

Alman otomotiv devleri Trump'la pazarlık masasında

  • ABD'nin halihazırda 66 milyar dolar ticaret açığı var ve bunun 30 milyar doları, AB'den ithal edilen otomobil ve parçaları faslından kaynaklanıyor

Giriş: 07 Aralık 2018, Cuma 13:02
Güncelleme: 07 Aralık 2018, Cuma 13:02

2018 yılı Mayıs ayında Trump yönetimi ABD’ye yapılan otomobil ve parçaları ithalatının ABD ulusal güvenliği açısından bir tehdit içerip içermediği konusunda bir tartışma ve soruşturma başlatmıştı. ABD bu soruşturma ile otomotiv sektöründe olası bir tarife yükselmesini yasal zemine oturtarak Dünya Ticaret Örgütü’ne yapılacak şikâyetleri bertaraf etmeyi amaçlıyor. Bu soruşturma, AB otomotiv sektörünü fazlasıyla tedirgin ediyor. Aradan geçen zamanda soruşturmada ilerleme kaydedildi ve geçtiğimiz Kasım ayında hazırlanan taslak Beyaz Saray’a teslim edildi.

AB açısından ABD’ye ihraç edilen otomobil ve parçalarına yüzde 25’e varan gümrük vergisi tehlikesi hâlâ güncelliğini korurken Beyaz Saray, Avrupalı üç büyük otomobil devinin yönetim kurulu başkanlarını hafta başında görüşmeye davet etti. Bu davete Volkswagen CEO'su Herbert Diess, Daimler yönetim kurulu başkanı Dieter Zetsche ve BMW’nin baş finans sorumlusu Nicholas Peter katıldı.

Toplantının öncesinde ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, AB ile aralarındaki temel sorunun ABD’nin AB’ye karşı verdiği yüksek ticaret açığı olduğunun altını bir daha çizdi. ABD’nin halihazırda 66 milyar dolar ticaret açığı var ve bunun 30 milyar doları, AB’den ithal edilen otomobil ve parçaları faslından kaynaklanıyor. ABD’ye göre bu açığı kapatmak için Avrupalı otomobil üreticilerinin ABD’de daha fazla üretim yapmaları ve Avrupa’dan gelen ithalatın azaltılması gerekiyor. Böylece ABD’nin hammadde ve insan kaynağı otomobil üretiminde daha çok kullanılacak, ülke içinde istihdam ve toplam talep artacak. Bu da Trump’ın ‘Önce Amerika’ söylemini güçlendirecek ve ABD’yi zenginleştirecek.