Almanya'da yatırımcı güveni yükseldi
-
Almanya'da yatırımcı güveni, enflasyona karşı faiz artırımlarının duracağına yönelik beklentilerin artmasıyla Eylül'de yükseldi.
Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin eylül ayı sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, endeks, Eylül'de önceki aya kıyasla 0,9 puan arttı. Ağustos'ta 12,3 puan olan endeks, bu ay eksi 11,4 puan seviyesine yükseldi. Piyasa beklentisi, endeksin eylülde eksi 15 puana gerilemesi yönündeydi.
Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise Eylül'de önceki aya kıyasla 8,1 puan azalarak eksi 79,4 puana geriledi. Böylece endeks son 3 yılın en düşük seviyesine inerken, endeksin eksi 75,5 puana gerilemesi bekleniyordu.
ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Almanya için daha olumlu ekonomik beklentiler, uluslararası borsalar üzerindeki gelişmeler için ciddi oranda daha olumlu görünüme eşlik ediyor. Bu, en azından kısmen Euro Bölgesi ve ABD'de istikrarlı faiz oranları bekleyen katılımcıların oranının artmaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Bu gelişmeler, gelecek 6 aya ilişkin daha yüksek beklentileri biraz daha yükseğe çıkarıyor" ifadelerini kullandı.