Altın 2 yılın en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi
-
Altın, Brexit ardından azalan ABD faiz artırımı beklentilerinin etkisiyle 2 yılın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi
Altın, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı ardından merkez bankalarının ekonomik teşvik açıklayacaklarına ilişkin spekülasyonun etkisiyle yaklaşık iki yılın en uzun haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi. Gümüş 2014 yılından beri görülen en yüksek seviyesine tırmandı.
Altın ve gümüş gibi güvenli varlıklara olan talep, zayıf ekonomik beklentilerin etkisiyle artış kaydetti. ABD hazine tahvillerinin faizleri, politika yapıcıların ekonomilerini destekleyeceklerinin sinyallerini vermesiyle, İspanya'dan Japonya'ya kadar ülke tahvilleriyle birlikte düştü. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, Perşembe günü bankanın aylar içerisinde faiz indirimine gidebileceğini dile getirdi.
Faiz ödemesi olmayan altın ve gümüş, ABD'de faizlerin düşüş seviyelerde kalacağına ilişkin spekülasyonun etkisiyle yaklaşık kırk yılın en güçlü altı aylık yükselişini gerçekleştirdi. ABD faiz artırımına ilişkin beklentiler Brexit oylamasından bu yana azalırken yatırımcılar altın destekli exchange traded fonlara (ETF) yöneldi.
Stuttgart'ta Landesbank Baden-Wuerttemberg emtia analisti Thorsten Proettel, “Düşük fazilere ve belirsizliğe ilişkin her işaret, rasyonel olsun ya da olmasın altın ve gümüşü yukarı taşıyor. Bu seyire son katılan, BOE Başkanı oldu” şekline görüş bildirdi.