Bloomberg HT Haberler Bakan Dönmez: Enerjide yerlileşme hamlesi ile derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz
HABERLER

Bakan Dönmez: Enerjide yerlileşme hamlesi ile derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz

  • Milli sondaj gemisi Fatih, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmezin katıldığı törenle Akdenizde ilk sondaj için yola çıkıyor. Dönmez konuşmasında "Enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımıyla kendi gemimizle derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz" dedi

Giriş: 30 Ekim 2018, Salı 13:16
Güncelleme: 30 Ekim 2018, Salı 15:29

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün Türkiye tarihinde bir ilk yaşandığını belirterek, "Fatih gemimizle uzun zamandır emek harcadığımız enerjide yerlileşme hamlesinin en büyük adımını atarak, ilk defa kendi gemimizle derin deniz sondajını gerçekleştiriyoruz." dedi.

Dönmez, Türkiye'nin milli sondaj gemisi Fatih'in Akdeniz'de yapacağı ilk derin deniz sondaj töreninde konuştu.

Daha önce Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle sismik araştırmaların yapıldığını ve konunun uzmanlar tarafından analiz edildiğini dile getiren Dönmez, "Bu analizler sonucu karar verilmiş olan Alanya-1 kuyusu ile başlıyoruz. Enerjide arz güvenliğimizi artıracak bu hamlemizin hayırlı olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

Dönmez, Fatih'in 6. nesil üst düzey teknolojiye sahip bir gemi olduğunu ve aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebildiğini söyledi.

Fatih sondaj gemisinin, üst düzey teknolojik özellikleriyle en zor operasyon koşullarında bile çalışabileceğine dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:

"Gemimizin 'upgrade' edilme sürecinde, sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar gerekli tüm teknik aksamı yenilendi.