'Bankaların e-para şirketi kurması sektörel gelişimi tetikleyecek'
-
GT İnovasyon'un Genel Müdürü Fevzi Utku Kılıç, hem özel hem de kamu sektörüne ait birçok bankanın e-para sektörüne girmesinin sektörel gelişimi tetikleyeceğini söyledi.

E-para ve ödeme kuruluşu alanında danışmanlık hizmetleri veren GT İnovasyon'un Genel Müdürü Fevzi Utku Kılıç, hem özel hem de kamu sektörüne ait birçok bankanın e-para sektörüne girdiğini belirterek, "Bankaların e-para şirketi kurmasının sektöre ciddi anlamda bir rekabet getireceğini ve aynı zamanda yaratılacak pozitif dışsallık sayesinde sektörel bir gelişimin de tetikleneceğini düşünüyorum" dedi. Soft Robotics Genel Müdürü Engin Bora Şahin ile Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel'in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına katılan Kılıç, "Kişisel görüşüm sektörün doyum noktasına ulaşmasının önünde uzun bir yol olduğunu bu nedenle yeni oyuncuların sektöre katkı sağlayacağı yönünde. Ek olarak bankaların sermaye ve altyapı avantajının farkındayım ancak sektörde çevikliğin çok önemli yer tuttuğunu ve start-up ruhuna sahip şirketin bu avantajdan sonuna kadar faydalanacaklarını öngörüyorum. Oluşacak rekabet ortamının ürünlerin gelişimine önemli bir katkıda bulunacağını ve söz konusu rekabetin hem fiyatlama hem de kullanım deneyimi açısından son kullanıcıların faydasına olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

GT inovasyon’un Global Trust şirketler grubu bünyesinde faaliyet gösteren çok yönlü bir danışmanlık şirketi olduğunu belirten Kılıç, “İş süreçleri ve bilgi sistemleri alanında danışmanlık veren şirketimiz son dönemde ağırlıklı olarak sektördeki yüksek ivmelenmenin de bir sonucu olarak elektronik para ve ödeme kuruluşu alanında danışmanlıklara yoğunlaştı. Çalıştığımız şirketlerin bir çoğunun yeni kurulmuş olması nedeniyle, kuruluş danışmanlığının yanı sıra siber güvenlik, iş sürekliliği, risk yönetimi, vergi optimizasyonu, insan kaynakları ve KVKK alanlarında ihtiyaçlara istinaden danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Sektörde hizmet vermediğimiz elektronik para şirketlerinin sayısı bir elin parmağı kadar diyebilirim" dedi.
'Açık bankacılık ile katma değerli hizmet veren kurumlar ayrışacak'
Açık bankacılık süreçlerine hem finansal kurumların hem de son kullanıcılar hızlı bir şekilde adapte olduğunu ifade eden Kılıç, "Bu noktada TCMB ve BKM’nin mevcut konumlarının ötesinde sürece ilişkin katkı sunduklarını da not etmekte fayda görüyorum" dedi. Kümülatif ilerlemenin finansal sistemi hızla değiştirdiği bir dönemden geçildiğini vurgulayan Kılıç, "Şubesiz bankacılığın bir sonraki aşamasına yani açık bankacılığa hızla adım atıyoruz. 2010’ların başında bankacılık ürünlerinde tercih sebebi büyük oranda güven ve fiyatlamaydı. Bugün geldiğimiz noktada ürün farklılaştırması sonucu müşteri memnuniyetinin önem kazandığını ve hatta fiyatlamanın önüne geçtiğini görüyoruz. Bu nedenle açık bankacılık işlemlerinin katma değerli hizmet verecek şirketleri pozitif olarak ayrıştıracağı öngörüyoruz" diye konuştu.