Bloomberg HT Haberler "Başkanlık seçimlerinin sonucu Fed'i durdurabilir"
HABERLER

"Başkanlık seçimlerinin sonucu Fed'i durdurabilir"

  • Uzmanlar, Fed'i gelecek ay faiz artışına gitmekten ancak başkanlık seçimlerinin ardından ekonomide "sürpriz bir zayıflama" yaşanmasının alıkoyacağını öngörüyor

Giriş: 03 Kasım 2016, Perşembe 12:00
Güncelleme: 03 Kasım 2016, Perşembe 12:00

Uzmanlar, ABD Merkez Bankası'nı (Fed) gelecek ay faiz artışına gitmekten ancak 8 Kasım Salı günü gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinin ardından ekonomide "sürpriz bir zayıflama” yaşanmasının alıkoyacağını öngörüyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün biten kasım toplantısında beklendiği gibi, faizleri sabit tutarken, piyasalar karar metninde aralık ayındaki toplantıya yönelik ipuçlarına odaklandı.

Daha önce Fed’de görev yapan Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Joseph Gagnon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FOMC’nin karar metnini hazırlarken önceki aylarda kullanılan ifadeleri göz önüne aldığını ancak geçen cümlelerin 2015'teki metinlerle karşılaştırılmasını doğru bulmadığını söyledi.

Gagnon, bankanın aralıkta faiz artırmasına yüzde 70 ihtimal verdiğini ifade ederek, "Fed’in aralıkta faiz artırmasını ne engelleyebilir?” sorusuna şu karşılığı verdi:

"Birçok şey buna neden olabilir. Eğer gelecek iki istihdam raporu çok kötü gelirse, istihdam kayıpları yaşanırsa ya da dolar çok yükselip ihracatı tehdit ederse... Bu gibi gelişmeler Fed’in faiz artışını muhtemelen durdurur. Ayrıca, eğer başkanlık seçiminin sonucu finansal piyasalarda çöküşe yol açarsa, doların dalgalanmasına neden olursa, bunlar Fed’i beklemede kalmak zorunda bırakabilir."