BDDK'nın konut kredilerindeki miktar kararında ek süre verilmeyecek
-
BDDK'nın, bankaların, gayrimenkul değerinin % 75'i, ticaride ise % 50'si oranında kredi verebileceğine ilişkin kararının uygulanmasında ek süre verilmeyecek
ANKARA (A.A) - 31.12.2010 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların, gayrimenkul değerinin yüzde 75'i, ticaride ise yüzde 50'si oranında kredi verebileceğine ilişkin kararın uygulanmasında herhangi bir ek süre verilmeyeceğini bildirdi.
BDDK'dan yapılan yazılı açıklamada, ''1 Ocak 2011 tarihinden itibaren bankalar tarafından konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kullandırılacak kredilerle konut teminatı altında kullandırılacak tüketici kredilerinde kredi tutarının teminata konu olan gayrimenkulün değerinin yüzde 75'i, ticari gayrimenkul alımı amaçlı kullandırılacak taksitli ticari kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkulün değerinin yüzde 50'si ile sınırlandırılmasına ve teminata konu olan bu gayrimenkullerin değerinin BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerince tespit edilmesine ve sınırlamada bu değerlerin kullanılmasına'' karar verildiği hatırlatıldı.
Kurul kararının uygulanmasıyla ilgili olarak Kuruma ulaşan çeşitli sorularda yer alan hususların açıklığa kavuşturulması amacıyla yapıldığı belirtilen açıklamada, tamamlanmamış projeler kapsamındaki konutların teminat olarak alınması suretiyle kullandırılan kredilerle, gerçek kişi tüketicilerin mesleki veya ticari amaç dışında yatırım amacıyla konut satın alımları için kullandırılan ve satın alınan konutun teminat olarak alındığı kredilerin ve fabrika binası veya arsası, dükkan, alışveriş merkezi, otel, tarla, arsa, arazi gibi gayrimenkullerin teminat olarak alındığı ticari kullanım amaçlı gayrimenkul satın alımları için kullandırılacak tüm kredilerin 16 Aralık tarihli bu kararın kapsamında bulunduğu belirtildi.